Een avond rock met Shaking Godspeed & Elle Bandita

Afscheidsoptreden van Leeuwarder stonerband Buffalo Roam

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het is een vol programma vanavond in Poppodium Romein. Als eerste band speelt Buffalo Roam. Helaas heeft drummer Dirk Bouke van der Staal besloten om uit te band te stappen waardoor de band helemaal ophoudt te bestaan. Vanavond is hun allerlaatste show als voorprogramma van Elle Bandita en Shaking Godspeed. In april van dit jaar komt Elle Bandita met een nieuwe gelijknamige plaat en gewapend met een hoop lef en haar gitaar speelt ze zalen plat. Afsluiter van de avond is de uit Nijmegen afkomstige psychedelische rockband Shaking Godspeed, die vanavond hun vernieuwende album Welcome Back Wolf zullen laten horen.

Qua publiek dreigt het vanavond vrij rustig te worden, er zijn maar ongeveer 80 kaarten verkocht. Wanneer Buffalo Roam begint zijn er zo’n veertig man, en onder hen  zijn veel vrienden van deze stoner band. Dit is het allerlaatste optreden van de band die - naar aanleiding van  het besluit  van drummer Dirk Bouke -  na vanavond de handdoek in de ring gooit.

Buffalo Roam begint gelijk lekker te spelen en laat niet blijken dat dit het laatste optreden is. Het enthousiasme komt wel voornamelijk van de gitarist en bassist. De uit Leeuwarden afkomstige formatie begint met de nummers Marihuana en Medicine maar het absolute hoogtepunt is het nummer No Benefits. Het is zonde dat Buffalo Roam er mee stopt, zo is Nederland een talentvolle rockband armer.

Elle Bandita is de volgende act die het podium betreedt. En het is gelijk te zien dat het niveau een stapje omhoog gaat, erg dure instrumenten en materiaal verschijnen op het podium. De band mag dan wel haar naam dragen, al tijdens het eerste nummer wordt duidelijk dat er een hechte formatie op het podium staat. De muzikanten zijn compleet op elkaar ingespeeld en dit maakt het muzikaal gezien erg sterk, en het is ook fijn om naar te kijken. Dit komt ook door het licht, wat vanavond zo mooi is dat het opvalt.

Dat de formatie haar naam draagt is geheel terecht, Elle speelt begenadigd gitaar en zingt er ook prima bij. De link naar Courtney Love en Hole is dan ook snel gemaakt, maar Elle haar nummers zijn strakker en hebben meer diepgang. Elle zegt weinig want zoals ze zelf aangeeft: “Ik had mezelf voorgenomen om niet te veel te lullen vanavond, anders krijg ik weer ruzie.” En met die zelfkennis en waardering vanuit het publiek is het een geslaagd optreden.

De laatste act van de avond is Shaking Godspeed, die eerder met hun album AWE veel furore maakte. Vanavond speelt de band voornamelijk materiaal van de nieuwe plaat, Welcome Back Wolf. Het begin is een beetje apart. Het lijkt alsof Shaking Godspeed aan het soundchecken is. Pas na vijf minuten heeft de bijna leeggelopen zaal door dat de act al begonnen is aan de set. De band speelt indrukwekkende avant-gardistische muziek, wat op sommige bezoekers misschien pretentieus overkomt. Een handjevol mensen kan de muziek echt waarderen, maar de meeste mensen verliezen snel de aandacht. De muziek zit heel erg goed in elkaar, alleen lijkt het soms net alsof de band moeilijk doet om het moeilijk doen. Afgezien van het aantal bezoekers was de avond enorm geslaagd. 

---
Wanneer: vrijdag 7 november 2014
Opkomst: Matig