Afsluiter Rocktober met Nouveau Vélo & YAWNS

Goede bands trekken opvallend weinig bekijks

Tekst: Henk Rigter | Foto's: Hans Jellema ,

Om de tiende maand van het jaar, toepasselijk Rocktober genoemd, passend af te sluiten, staan er vrijdagavond maar liefst drie bandjes in Podium Asteriks. Sprokkelhout, Nouveau Vélo en YAWNS. Alle drie spelen ze goede rock, maar dan net even anders. Hoewel de muziek deze avond goed in het gehoor ligt, is het geheel zeker niet standaard te noemen.

Sprokkelhout

Het Groningse Sprokkelhout levert melodieuze rock, een goed begin van de avond! Er klinkt een grote variëteit aan invloeden, de mannen beheersen hun instrumenten uitstekend. Gezien de jonge leeftijd, liggen de verwachtingen voor de toekomst hoog. De presentatie valt tijdens de korte act echter wat tegen, maar dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan de aandacht van het publiek. Het handjevol bezoekers dat er is, staat verspreid over de hele zaal, waardoor Podium Asteriks nog wat verlaten aanvoelt.

Nouveau Vélo

De lekkere gitaren van Sprokkelhout worden even later afgewisseld door de surfgaze van Nouveau Vélo uit Helmond. De band heeft net haar eerste plaat afgeleverd, vol rafelige maar vooral fijne liedjes die bijzonder goed ontvangen is. Ook live komt deze lichtvoetige rock goed tot zijn recht. Aanstekelijke gitaarloopjes, beperkte drums en overal een laagje galm overheen. Dit is van die vrolijke muziek uit de jaren tachtig, waar je stiekem op wilt dansen, terwijl je in de volle zon op een surfplank staat. Alhoewel er steeds meer bezoekers binnendruppelen, is de zaal nog lang niet vol helaas. Nouveau Vélo laat zich niet afleiden en speelt onverstoorbaar verder met hun dromerige sound.

YAWNS
Op het einde van de avond is het de beurt aan YAWNS. Vier Vlamingen die simpelweg steengoede psychedelische rock spelen. Waar Nouveau Vélo je nog heen en weer wiegt met de soms bijna zweverige liedjes, pakt YAWNS het heel wat steviger aan. De overschakeling is echter heel goed te doen, omdat de Belgen ook erg lekkere muziek neerzetten. Ieder nummer heeft iets herkenbaars. Lange, instrumentale intermezzo's voorzien van een flinke laag galm en vervorming, geven de set een lekker trippy laagje. Halverwege springt de zanger opeens van de bühne af met zijn gitaar. In een volle zaal zal dit ongetwijfeld indruk maken, maar helaas is het bezoekersaantal nog steeds niet denderend. Deze poging tot interactie lijkt dan ook een beetje onbeholpen. Het siert de band dat ze er geen punt van maken en dat ze, net als de voorgaande twee bands, een prima set ten gehore brengen.

De organisatie van Podium Asteriks sluit deze Rocktober maand af met drie goede bands, met veel minder publiek kregen dan dat ze allen verdienen. Hoewel dit zeker afdoet aan de sfeer van de avond, is het ongegeneerd genieten voor de liefhebber van alternatieve rock- en gitaarmuziek.

---

Gezien: Sprokkelhout, Nouveau Vélo en YAWNS
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 31 oktober 2014
Opkomst: matig