Snoet & Smoel presenteren beattrack Ascend

Kickstart van een nieuwe fase voor het Leeuwarder producerduo

Bente Hout ,

Het is een tijd geleden dat Leeuwarder producersduo Snoet & Smoel publiekelijk van zich liet horen. Na een hectische tijd met producties voor lokale bands als The Future’s Dust, When We Are Wild en Sväva, besloot het duo zich te storten op het optimaliseren van hun werkplek achter de schermen. Maandag verscheen Ascend, met een video door Beun&Haas en RJ van A., waarmee een nieuwe fase in hun producercarrière begint.

Toen singer-songwriter/producer Ico Balt en sounddesigner/producer Marcel Caron elkaar in 2007 leerden kennen op de Academie voor Popcultuur, zijn ze tijdens hun eerste schoolproject gaan samenwerken. De mannen zijn hier tot op heden nooit meer mee gestopt. Na vier jaar projecten draaien op de Academie, studeerden ze samen af met hun debuutalbum in samenwerking met diverse talentvolle artiesten. Inmiddels vormen ze een compleet op elkaar ingespeeld duo, wat onder de naam Snoet & Smoel indie-producties maakt met elektronische en synthetische invloeden.

“De track die we releasen, Ascend, betekent voor ons de kickstart van een nieuwe fase in onze carrière als producers”, legt Balt uit. “Het laat een andere, meer elektronische kant van ons horen. Richard van Beun&Haas Visuals en RJ van A waren bij het horen van de track direct enthousiast en boden aan om er een toffe video bij te maken.” Naast een andere muzikale kant van zich te laten horen, laten de producers ook horen dat ze niet enkel bezig zijn met opname en productie, maar ook met compositie. “Componeren en nummers schrijven is iets wat we graag doen en waarbij we bands en artiesten ook graag willen ondersteunen. Het meehelpen aan of bijschaven van songs en arrangementen, het helpen bij het zoeken naar de juiste sound en van daaruit mooie producties maken!”

De afgelopen maanden staat de Friese muziekscene met enige regelmaat landelijk in de aandacht. “Toen wij net begonnen met Snoet & Smoel hadden we al een duidelijke visie over wat voor muziek we wilden gaan produceren: indiemuziek met een eigenzinnig karakter, op creatieve wijze geproduceerd”, vertelt Caron. “Voor ons als producersduo kwam de recente bloei van veel nieuw talent in deze muziekhoek als geroepen.” Balt vult aan: “Daarnaast denk ik dat het idee van een producer ook veel meer is gaan leven bij beginnende en relatief onbekende bands. Produceren is meer dan een opname maken. De coachende rol tijdens een productieproces is erg belangrijk voor de groei van een band. Verder inspireert zo’n studioproces een band vaak enorm voor hun live-sound. Die wisselwerking is sowieso erg interessant en zouden we graag meer willen uitdagen.” 

Naast dat focussen op uitdaging binnen het studioproces voor zowel zichzelf als de bands en artiesten waarmee ze samenwerken, wil het duo zich ook graag buiten Friesland op de kaart gaan zetten. Balt: “Het zal hard werken worden om onze naam daar te krijgen waar we die willen hebben: eerst landelijk en uiteindelijk internationaal.” De beattrack die de producers maakten en uitbrachten, dient als een klein visitekaartje, net als hun compleet vernieuwde website. “We willen onze creatieve horizon blijven verbreden en ons netwerk blijven vergroten. Zo zullen we vaker naar het midden van het land gaan, onze vaardigheden blijven ontwikkelen en goed op de hoogte blijven van wat er speelt. We zijn altijd geïnteresseerd in wat men om ons heen op creatief gebied doet en mensen mogen altijd contact met ons opnemen om hun werk te laten horen!” 

Ascend from Rj. on Vimeo.