Flying Trashcans stoppen met vliegen

EP-release wordt eveneens een afscheidsshow in Podium Asteriks

Marije Heida ,

Als donderslag bij heldere hemel is vandaag bekend gemaakt dat de vier enthousiaste en talentvolle mannen van Flying Trashcans de band opheffen. Er is geen sprake van writersblock, ruzie over artistieke inbreng of gebrek aan vrouwelijke aandacht. Nee, naar eigen zeggen zijn veranderingen in hun persoonlijke leven moeilijk te combineren met de activiteiten voor de band. Doodzonde voor een band met zoveel potentie en ambities. Er is nota bene een langverwachte debuut-EP in de maak en optredens zijn door menig muziekliefhebber de hemel in geprezen.

Als jonge broekjes komen ze vier jaar geleden met elkaar in contact via Jongerenlab in Parnas en Flying Trashcans is een feit. Na het sluiten hiervan - wegens bezuinigingen - blijft de groep volop in ontwikkeling. De muzikale lijn vormt zich richting de psychedelische rock uit de jaren zestig. Een muzikale ontwikkeling waar alle vier de heren zich goed bij voelen. Het orgel speelt in dit genre een grote rol, maar deze heren voegen het instrument saxofoon - met veel succes - toe. Het kenmerkt hun specifieke sound. In januari 2014 rollen ze het Freesonica project binnen. Een jaar lang worden ze gecoacht in alles wat er bij komt kijken als band te profileren in de muziekbusiness. 

Mede dankzij de steun en hulp vanuit het Freesonica project en de ambitie van de mannen is 2014 een enerverend jaar geworden. Veel mooie en bijzondere optredens hebben plaatsgevonden op festivals afgelopen zomer. Onlangs verzorgden ze ook een aantal maal het voorprogramma van psychedelische grote broers DeWolff. Daarnaast is er het hele jaar hard gewerkt aan de debuut - en blijkbaar nu laatste - EP Escalation. Met ontzettend veel enthousiasme en inzet zijn de heren een crowdfunding project aangegaan voor het uitbrengen van de EP op vinyl inclusief mooi artwork via platform Voordekunst.

En nu? Het bedrag voor de crowdfunding is bijna bij elkaar gesprokkeld, het vinyl kan geperst worden en de EP moet uiteraard gepresenteerd worden. Dat dan weer wel. Afscheid nemen moet ook in stijl, dus maken de heren er een combinatie van een EP-presentatie en afscheidsshow van. In hun tweede huis - Podium Asteriks - gaan ze 20 december er een groot feest van maken. Met muzikale ondersteuning van The Exitlight Empire zal dit dus de laatste kans zijn om de vier heren in deze formatie te zien spelen.  

Tot die tijd zal de focus liggen op het afronden van de EP en alle beloftes waarmaken die zijn aangegaan naar aanleiding van crowdfunding-project. De heren proberen komende weken nog een praamvaart te verzorgen en ook staan er privéconcerten op het programma voor de donateurs. Hoe jammer - en dapper - een dergelijke beslissing ook is, er zullen ook weer nieuwe mogelijkheden op het pad komen van de heren. Met al vier jaar ervaring op zak in het maken van muziek en nog niet eens 20 jaar oud zijn, zal het na 2014 vast niet stil worden rond deze kerels.

---
De EP-release en afscheidsshow van Flying Trascans vindt plaats op 20 december in Podium Asteriks (+ support van The Exitlight Empire)