Entombed AD doorbreekt de zondagse rust

Het grote publiek komt enkel voor de headliner

Tekst: Dirk van der Zee ,

Poppodium Iduna schudt op haar grondvesten. Er staan vier metalbands op het programma, met de deathmetal veteranen van Entombed AD als publiekstrekker. Entombed AD is de uitvinder van de death ’n roll. De band is bezig met een Europese tour ter promotie van hun nieuwe album Back To The Front. Het voorprogramma is in handen van Villainy, The Graviators en Entrapment.

Villainy

De band Villainy uit Nederweert trapt de middag af. De band treft het niet, op dit vroegere tijdstip is er nog weinig publiek. Jammer, want de muziek van Villainy is het beluisteren meer dan waard. Dit jonge drietal maakt een mix van doom-, death- en thrashmetal. De band bestaat inmiddels drie jaar en heeft een 7-inch EP uitgebracht, The View From My Ivory Tower. De band weet, met overwegend instrumentale stukken, aardige sfeertekeningen neer te zetten.

The Graviators

The Graviators uit Malmö / Karlshamn / Göteborg (Zweden) maken traditionele doom, te vergelijken met bands als Black Sabbath en Pentagram. De viermansformatie bestaat uit Niklas Sjöberg (zang), Martin Fairbanks (gitaar), Johan Holm (basgitaar) en Henrik Bergman (drums). De band bestaat sinds 2009. Ze stonden eerder op de planken met de Amerikaanse legende Saint Vitus, een hele eer in dit genre. Vernieuwend is de muziek van The Graviators zeker niet. Zeer waarschijnlijk zijn er mensen in het publiek, die zich afvragen waar ze de gitaarriffs en de ritmes toch van kennen. Het authentieke geluid proberen The Graviators ook zoveel mogelijk te benaderen in hun studiomateriaal. Alles wordt met analoge apparatuur opgenomen en bewerkt. Live rockt de band lekker weg, met lekkere bluesy gitaarsolo’s van gitarist Fairbanks. Helaas is er ook bij deze band nog maar weinig publiek aanwezig.

Entrapment

Dan is het de beurt aan Entrapment uit Groningen. De band startte in 2009 als een soloproject van gitarist Michel Jonker. Anno nu is het een volwaardige band met vier ervaren mannen uit de Groninger metalscene in de gelederen. Entrapment maakt naar eigen zeggen soultearing deathmetal, met invloeden uit de Zweedse oldschool deathmetal, evenals Nihilist maar ook Autopsy en Slayer.

De nieuwe langspeler van Entrapment, Lamentations of the Flesh, heeft al goede recensies ontvangen. Met deze plaat staan er heel wat mooie optredens op het programma, zo is Entrapment supportact van de Amerikaanse band Master in Barcelona. Tijdens de set loopt de zaal van Iduna redelijk vol. Ondanks het strakke en energieke spel, reageert het publiek nogal lauwtjes. En dat is jammer, want de band verdient met het solide optreden zeker meer bijval.

Entombed AD

Entombed AD mag toch wel gezien worden als de pionier op het gebied van Zweedse deathmetal en de harde, vuige sunlight studiosound. Platen als Left Hand Path, Clandestine en Wolverine Blues, spreken bij menig metal-liefhebber tot de verbeelding.

Na een soundcheck met daaropvolgend een lange pauze, komt Entombed AD op en wordt de band met gejuich en gebalde vuisten ontvangen door vooral het oudere publiek. Opvallend is dat waar normaal gesproken twee gitaristen spelen, er nu slechts één is. Toch weet Entombed AD de sound ook met een enkele gitarist goed neer te zetten, het basisgeluid is van de band is nog steeds hard.

Tijdens het optreden ontbreken de kroonjuwelen van het album Left Hand Path niet. Revel In Flesh klinkt nog steeds als dik twintig jaar geleden, terwijl het titelnummer Left Hand Path toch in een wat sobere uitvoering wordt gebracht. De orkestrale intermezzo ontbreekt jammer genoeg, Left Hand Path klinkt daardoor wat te gejaagd. De nummers van het nieuwe album liggen meer in het verlengde van albums als Morning Star en Inferno. Entombed AD speelt als een geoliede machine en weet er een goede show van te maken. Na dik een uur is het optreden afgelopen. De band deelt setlijsten uit en schudt handen met het publiek wat bij het podium staat. 

---
Gezien: Entombed AD, Entrapment, The Graviators en Villainy
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: Zondag 9 november 2014
Opkomst: Redelijk