Liefde spat er vanaf bij Typhoon

Lobi Da Basi overheerst in dampend Bolwerk

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Tobias Putman ,

Buiten ligt de temperatuur rond het vriespunt, al is dat moeilijk voor te stellen. Op het podium staat Typhoon namelijk gekleed in korte broek en op blote voeten. De avond varieert van opzwepende Surinaamse taferelen tot een woeste pit en van energieke meezingers tot kleine gedichtjes die je een brok in de keel bezorgen. Het optreden vlamt en het publiek krijgt er geen genoeg van, iedereen geniet.

Het is de week van Typhoon, zo lijkt het. Na de fascinerende documentaire ’24 uur met…’ van de VPRO, is er het maandelijkse optreden bij DWDD op vrijdag en enkele uren later staat het tropische gezelschap in Sneek. De voorspelbare, maar doeltreffende openingsplaat We Zijn Er komt meteen binnen. Vanaf de eerste minuut is het feest. Een kolkende massa mensen gaat los en het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk.  

Rust is er ook. Na vier nummers ploft Glenn neer op de grond, tijd voor een korte adempauze. Zichtbaar vermaakt neemt hij een slok uit een groot glas gemberthee. Grijnzend legt hij uit: “Nee, hier zit geen drup alcohol in, met het ritme van mijn bestaan word je daar echter niet beter van.“

Lobi Da Basi; liefde is de baas. Het zit ‘m in de kleine dingen, het komt van binnenuit en maakt de wereld mooier. Wees lief voor elkaar, pas een beetje op elkaar. Sla eens een arm om iemand zijn schouder, of vraag hoe het echt gaat. Het zijn wijze woorden, ze komen recht uit het hart. Wanneer er een flinke pit ontstaat bij IJswater, onderbreekt Typhoon het optreden om het publiek er op te wijzen dat een beetje voorzichtigheid geen kwaad kan. Om vervolgens snoeihard weer verder te gaan.

Meesterwerk Zandloper is het hoogtepunt van de avond. Glenn maakt van de gelegenheid gebruik om zijn bandleden voor te stellen aan het publiek, met als resultaat een paar verbluffende solo's. Drummer Eddy verrast met zijn rap skills, en de basloopjes van Sebas veroorzaken overal kippenvel.  

Typhoon neemt je mee op reis. Lobi Da Basi is een afspiegeling van zijn zowel persoonlijke als muzikale zoektocht naar een eigen thuis. De reis gaat langs Suriname, waarbij de opzwepende ritmes even laten vergeten waar je bent. Een tussenstop is het liefdesleven van de jonge rapper. Hij vertelt openhartig over zijn eerdere relatie en sluit zijn verhaal af met het gevoelige Sta Me Toe. Ook een uitstapje naar andere projecten is onderdeel van de reis. Zo komt Koning Keizer Admiraal van de Fakkelbrigade voorbij en zijn duidelijke invloeden van bevriende bandleider Benjamin Herman van New Cool Collective te horen in Ochtend Weer. Surfen mag natuurlijk niet ontbreken, maar ook grootheden als Hemel Valt en Bumayé worden niet overgeslagen. De reis eindigt met een a capella gedicht: Bevestig Mij. Bij enkelen stromen de tranen over de wangen. Geheel volgens traditie sluit Typhoon af met een massale groepsknuffel in het publiek (voel de liefde!) en zingt Liefste. Wat een avond. Lobi.