3VOOR12/Friesland Tipt...

Stef Classens, Harry Sacksioni en Jungle by Night

Alwin Sinnema ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver Alwin Sinnema.


Stef Classens (De beste singer-songwriter van Nederland) en Charley Marie

(Vrijdag 21 november, 20:00 uur, Poppodium Romein, Leeuwarden)
De Beste Singer Songwriter is een Nederlands tv-programma waarin 3FM-dj Giel Beelen op zoek gaat naar Nederlands singer-songwritertalent. Dit jaar werd Stef Classens gekroond tot beste singer-songwriter. Classens was al hard op weg om op eigen kracht een publiek voor zich te winnen. Mede door het organiseren van kleinschalige concerten werd hij gevraagd als voorprogramma van artiesten als Dotan, Nielson. Maar onder goede begeleiding en feedback leerde hij onder druk te schrijven, doelgericht te werken, met kritiek om te gaan en complimenten te ontvangen. Dit maakte hem uiteindelijk de terechte winnaar van het programma. De support is van Charley Marie, een muzikale dame van nog maar zestien jaar. Charly laat haar publiek graag aandachtig luisteren naar kleine, doch boeiende liedjes. Geïnspireerd door o.a Ben Howard en Laura Marling. In 2014 schopte ze het tot de halve finale van De Grote Prijs van Nederland. Onlangs bracht ze haar eerste EP uit genaamd Simple Things.


Jungle by Night + FAUT HAUT

(Vrijdag 21 november, 20:00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)

In het kleine, maar sfeervolle Podium Asteriks treedt vrijdagavond de negenkoppige band Jungly By Night op. De band brengt nogal ‘warme klanken’; een mix van afrobeat, jazz, funk en dub. Verwacht een hoop instrumentaal geweld. De bandleden hebben ieder een afzonderlijke muzieksmaak. Ze spelen met de gedachte: It doesn’t matter what you do, as long as you do it with passion and soul. In 2010 stonden de heren in het voorprogramma van Mayer Hawthorne en The Roots en John Legend. Afgelopen jaar wisten ze een volle Bravo tent tijdens Lowlands op te zwepen. Inmiddels hebben ze bewezen een soepel funkende machine te zijn geworden. In het voorprogramma zorgt het duo Faut Haut eveneens voor ritme en beweging. Naar eigen zeggen klinkt het nergens naar, maar wij hebben daar een andere mening over. Het duo laat zich muzikaal omschrijven als een gestage ritmestampij, verwerkt in nummers met een gek avant-gardistisch beginsel… Laat u verrassen...

 

Harry Sacksioni (Stringdance)
(Zondag 23 november, 14:30 uur, Theater Sneek, Sneek)

Wie kent het nummer Spetter, Pieter, Pater niet als de titelsong van de cult-kinderserie Alfred Jodukus Kwak? Gezongen door Herman van Veen, maar geschreven door gitarist en componist Harry Sacksioni. Leuk feitje, maar noemenswaardiger is om te vertellen dat hij twee keer uitgeroepen is tot de beste gitarist van de Benelux en gezien wordt als de Johan Cruyff van de gitaarwereld. Maar Sacksioni is meer dan gitarist en tekstschrijver. Hij is ook een begenadigd verhalenverteller. Met zijn vorige theatershow While My Guitar Gently bewees Sacksioni al dat hij meer te bieden had dan louter zijn sterke gitaarspel (lees de recensie hier). Verwacht op een mooie zondagmiddag een man die vertelt over zijn inspiratie, zijn helden eert in woord en geluid en zorgt voor een verbreding van de muzikale kennis.