Uniek benefietconcert ‘Zendeghi’ in Café de Gloppe Uniek benefietconcert ‘Zendeghi’ in Café de Gloppe

Anna Span: "Eigenlijk wil ik alle dagen van mijn leven vieren"

, Tekst: Theo van der Veer

Uniek benefietconcert ‘Zendeghi’ in Café de Gloppe

Anna Span: "Eigenlijk wil ik alle dagen van mijn leven vieren"

Tekst: Theo van der Veer ,

Vrijdag 30 mei vindt er in De Gloppe een bijzonder concert plaats: Zendeghi, een evenement georganiseerd door onze 3VOOR12/Friesland-collega Anna Span. Zij organiseert dit feest voor vrienden, bekenden en toevallige passanten om samen te vieren dat ze nu vijf jaar kankervrij is. Het is een open feest, iedereen is welkom – want wat is er nu mooier dan het leven te vieren met zoveel mogelijk mensen en leuke artiesten?

Begin 2008 wordt er bij Anna een vorm van acute leukemie ontdekt. Er volgt een roerig jaar vol onzekerheid, tot ze op 26 mei 2009 een allogene stamcel-transplantatie ondergaat. “Mensen die leukemie hebben gehad zien de datum van de transplantatie meestal als hun tweede verjaardag,” legt Anna uit. “Mijn transplantatie is nu vijf jaar geleden. Volgens sommige artsen ben je na deze termijn genezen verklaard. Ikzelf geloof daar niet in; er is altijd een kans dat de kanker terugkomt. Maar voor mij betekent deze vijf jaar wel de afsluiting van een periode. Ik wil nu weer ‘gewoon’ zijn.”

Zendeghi
Voor Anna is het een logische keuze om dit te vieren door een avond vol muziek te organiseren. Ze is vrijwilliger bij poppodium Asteriks en fotograaf bij 3VOOR12/Friesland. Ook tijdens haar ziekte heeft muziek veel voor haar betekent. “Hoewel er ook periodes waren waarin ik nauwelijks naar muziek luisterde,” voegt ze eraan toe. “Ik was hier toen te ziek voor. Maar ik weet nog goed dat ik rond Pasen net uit coma kwam, de televisie aan stond en de Mattheus Passion ervoor was. Dat raakte mij heel diep. Sindsdien luister ik ook meer naar klassieke muziek.”

De door Anna georganiseerde feestavond draagt de naam ‘Zendeghi', naar een nummer van rapper Typhoon. Waarom? “Toen ik in coma lag, heeft mijn ex-vriend dit nummer vaak aan mij laten horen. Daarom is het voor mij een heel bijzonder nummer en ook heel mooi”. Graag had ze Typhoon dan ook op haar feestavond gehad. Helaas kreeg ze via zijn platenlabel Top Notch te horen dat hij niet aanwezig kon zijn.

Livemuziek
Voor nu is het belangrijk welke artiesten er wel zijn; de line-up liegt er niet om. Kim Janssen staat als eerste geprogrammeerd. Anna: “Hem vind ik echt te gek, zijn muziek is zo mooi. Het is uit de periode na mijn ziekte, toen ik langzaam weer beter werd. Toen heb ik zijn liedjes veel beluisterd”.

Na Janssen zal Julian Primeaux spelen, gevolgd door de Leeuwarder troubadour Willie Darktrousers. Tegen het middernachtelijk uur staat de Groningse band Swinder op het programma. “Swinder heeft al eens een huiskamerconcert bij mij thuis gedaan. Het leek mij leuk hen ook nu weer te vragen.” Ook de lokale singer-songwriter Tim Tells is aanwezig.

De avond wordt, wat livemuziek betreft, afgesloten door Christopher Paul Stelling uit New York. “Hem heb ik zien spelen bij Mijn Ouders,” vertelt Anna. “Ik was meteen verkocht, zijn muziek is echt fantastisch. Ik hou wel van wat emotie in de muziek en dat doet hij.”

Kleine Moeite, Groot Gebaar
De opbrengst van Zendeghi gaat naar Anna's organisatie ‘Kleine Moeite, Groot Gebaar.' Anna: “Met deze organisatie kook ik voor minder bedeelden op bijzondere feestdagen, zoals Kerst of Pasen. Mensen die zich tijdens deze dagen geen luxe kunnen permitteren. Uit ervaring weet ik hoe zwaar het leven kan zijn – en dat de kleinste dingen het leven een beetje draaglijk kunnen maken.”

“Hoewel ik altijd wel betrokken ben geweest, heeft mijn ziekte dit wel versterkt. Daarnaast leef ik heel bewust en geniet van de kleine dingetjes in het leven. Eigenlijk wil ik alle dagen van mijn leven vieren. Daarom wil ik weer ‘gewoon’ zijn en het leven vieren met zoveel mogelijk mensen, leuke muzikanten en iets goeds doen voor anderen.”

– – –

Zendeghi vindt plaats op vrijdagavond 30 mei, vanaf 21:00 uur in De Gloppe. Kaarten kosten 4 euro. Tussen de optredens door draait DJ Friso Vinyl en de avond wordt afgesloten door DJ CeeMajor. Het volledige programma is hier te vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland