Popronde keert terug in Leeuwarden Popronde keert terug in Leeuwarden

Zestal Friese acts uitgekozen voor landelijke selectie

, Niels Lahuis

Popronde keert terug in Leeuwarden

Zestal Friese acts uitgekozen voor landelijke selectie

Niels Lahuis ,

Na een jaar afwezigheid keert de Popronde terug in Leeuwarden. Het reizende muziekfestival vindt dit jaar plaats op donderdag 23 oktober. Naast de terugkeer van de Popronde in de hoofdstad is ook de landelijke selectie bekendgemaakt. De Friese popscene is goed vertegenwoordigd dit jaar met zes acts. DIFF, Cosmic U, WONDER, Sväva, Maask en Yuko Yuko zijn dit jaar geselecteerd om in enkele steden te spelen. Lokale coördinator Eva van Netten kijkt uit naar de nieuwste editie in Leeuwarden.

Het ontbreken van de Popronde was in 2013 een groot gemis voor de Friese popscene. De gemeente Leeuwarden kon toentertijd niet op tijd aangeven of er voldoende subsidie voor het reizende muziekfestival beschikbaar kon worden gesteld. Ook Stichting Popwaarts, die landelijke de Popronde coördineert, kon de financiering niet rond krijgen en dus werd de Friese hoofdstad overgeslagen. Voor 2014 bleek die financiering wel mogelijk en dus zal de Popronde, na een jaar afwezigheid, terugkeren in Leeuwarden.

Eva van Netten
De organisatie van de Popronde Leeuwarden ligt als vanouds bij Stichting Friesland Pop, die dit jaar Eva van Netten aangesteld heeft als coördinator. De 24-jarige Van Netten is het meest bekend als de helft van het duo BlackboxRed, maar werkt daarnaast onder andere voor Podium Asteriks en het eigen bureau Wolf. Atlas. Het terugkeren van de Popronde in Leeuwarden ziet ze als een belangrijk gegeven. "De Popronde is wel een begrip natuurlijk", vertelt Eva. "Ik vind het daarom belangrijk dat we het ook hier kunnen hebben. We worden ondertussen wel Culturele Hoofdstad maar hebben geen Popronde? Dat zou heel raar zijn."
 
Veel verschillen met de vorige edities zullen er op 23 oktober niet zijn. Tijdens de laatste editie werd er onder andere samengewerkt met 3FM en 3VOOR12. Ook dit jaar behoort dat tot de mogelijkheden maar het gehele concept blijft hetzelfde. "De Popronde is gewoon Popronde", verklaart Eva. "Iedereen weet waar hij aan toe is. En het belangrijkste is gewoon dat je zoveel mogelijk diverse bands hebt, en deze bands de gelegenheid biedt om voor een nieuwe publiek te spelen. Op die manier bouw je ook een flinke naamsbekendheid op, en dat is misschien nog wel het belangrijkste voor de artiesten." Eva kan erover meepraten; in 2011 deed ze zelf ook mee aan de Popronde met BlackboxRed. De variatie komt niet alleen voor onder de bands, ook moet het terugkomen in de speellocaties. De logische plekken zoals Podium Asteriks en Poppodium Romein worden natuurlijk niet overgeslagen maar daarnaast wordt er gezocht naar een aantal bijzondere locaties. Eva: "Het zou leuk zijn om hele obscure locaties uit te kiezen maar dat is lang niet altijd haalbaar. Ik zou wel heel graag naar het Fries Museum willen dus daar ben ik nog druk mee bezig."
 
Friese selectie
Landelijk zijn er dit jaar voor de Popronde zes Friese acts geselecteerd. Een goed teken voor de lokale popscene, vindt Eva. "Er wordt veel gedaan op cultureel gebied op dit moment. Daar zijn deze acts één van de uitingen van. Daarnaast is er sinds afgelopen jaar een hoge kwaliteit onder de Friese acts. Daarom komt er dit jaar een vrij grote delegatie uit het noorden." De selectie van DIFF, Cosmic U, WONDER, Sväva en Maask komt niet als een grote verrassing. Alle vijf acts hebben een uitstekend jaar achter de rug. Het Dokkumer Yuko Yuko daarentegen, is een wat onbekendere naam in het rijtje. Het project van Elias Elgersma kende een stormachtig begin van 2014, met de release van het sterke debuutalbum Cultlove. "Yuko Yuko is misschien wel verrassend omdat het niet per se binnen het rondje Leeuwarder bands valt", legt Eva uit. "Het eigenwijze, op een positieve manier, is wat hem sterk maakt. Hij doet alles op zijn eigen manier, in zijn eigen tijd. Het is bijna een tegengeluid binnen onze scene en dat vind ik fascinerend."

---

De Popronde keert op donderdag 23 oktober terug in Leeuwarden. Later dit jaar worden alle deelnemende locaties en de complete line-up bekendgemaakt. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland