Ondergronds in stijl met The Shy Lips, Karoushi en Fenn Ondergronds in stijl met The Shy Lips, Karoushi en Fenn

Geslaagde derde editie ONDERGRONDS

, Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Anna Span / Zes&20 Fotografie

Ondergronds in stijl met The Shy Lips, Karoushi en Fenn

Geslaagde derde editie ONDERGRONDS

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Anna Span / Zes&20 Fotografie ,

Vanavond vindt de derde editie van ONDERGRONDS plaats, een initiatief van Jelmer Terwal, Bente Hout en Michelle Hindriks van de band Sväva. Bij ONDERGRONDS verzorgen lokale en niet-lokale bands in eenzelfde stijl een optreden in de catacomben van het voormalige Coltranes, een knus etablissement dat een prachtig decor biedt en het concept onmiddellijk extra cachet geeft.

De derde editie van ONDERGRONDS staat in het teken van indierock. We duiken onder met drie bands: The Shy Lips, Karoushi, en Fenn. De programmering loopt een half uur uit, omdat er in eerste instantie meer crew dan crowd is. Na een klein half uur komt er dan toch publiek binnenstromen en kan er worden begonnen met The Shy Lips, een viermansformatie uit Göteborg die hun muziek omschrijft als een mengelmoes van britpop en rock-'n-roll. De band bracht in twee jaar tijd al twee EP's en twee singles uit. Laatste wapenfeit is de single That's Where I Belong. Vanavond sluit de band hun drie weken durende Europese tournee af in Leeuwarden.


The Shy Lips maakt aanstekelijke rock-'n-roll liedjes met romantische teksten, deze brengen ze met een knipoog. De vergelijking met bands als The Libertines en The Smiths is snel gemaakt, maar ook invloeden van The Kinks zijn duidelijk terug te horen. Iedereen in het publiek beweegt vanavond lekker mee, zelfs tijdens de rustige passages. Daarmee is de muziek van The Shy Lips beslist 'Salonfähig' te noemen. Geroutineerd werkt de band de set van ongeveer veertig minuten door. Daarbij moet worden opgemerkt dat de samenzang met drie stemmen bij langere halen niet toonvast is. Op dit gebied valt zeker nog iets in te winnen voor de band, zeker voor muzikanten van dit kaliber.

Na het ombouwen van het podium is het de beurt aan het uit Groningen afkomstige Karoushi. Deze Japanse term staat voor jezelf letterlijk 'doodwerken', een maatschappelijk probleem dat daar veel voorkomt. De band bestaat al sinds 2008 en is ooit begonnen als soloproject van zanger/gitarist Jaap Olthof. Door de jaren heen hebben Thys Leuveld (drums) en Yannis Giotis (gitaar/zang/toetsen) de gelederen versterkt, vooral om tijdens optredens de creatieve capaciteit te hebben om alle composities goed tot hun recht te laten komen.

Karoushi omschrijft zichzelf als experimentele pop met een scherp randje. Dat scherpe randje komt duidelijk naar voren: het is de hardste band van de avond. Karoushi beweegt zich meer richting de post-punk/rock, met invloeden van Fugazi, Today is the Day en Mice Parade. Ondanks de wat hardere sound en de gelaagdheid van de muziek, valt de band in de smaak bij het publiek.

Maatschappijkritiek wordt niet geschuwd bij Karoushi. “Alles wordt langs de meetlat gelegd en wij ons laten leiden door prestatiegerichtheid en competitiedrang in het hedendaagse leven,” licht de band het nummer Measurement toe. De intensiteit van de muziek is opzwepend en er is veel interactie met het publiek. Met het nummer Exit rondt Karoushi de set af, een toepasselijke titel voor een goed einde.


De derde en laatste act is Fenn uit Groningen. Dit duo bestaande uit de muzikanten Fenneke Schouten (zang/percussie/accordeon/samples) en Frank de Boer (toetsen/samples/basgitaar/zang) maakt indietronica, zoals dit op hun bandcamp-pagina staat te lezen. Voor het optreden gaat het licht uit en is er alleen nog het schijnsel van enkele kleine spotjes en computerbeeldschermen te zien. Daarmee wordt meteen een onheilspellende sfeer neergezet. De bezwerende en zwoele zangstem van Fenneke doet daar nog een schepje bovenop.


Het timbre van Stevie Nicks is zeker terug te horen. De muziek doet hier en daar ook denken aan Björk. Jammer is dat de stiltes tussen de nummers van lange duur zijn en het instarten van samples niet echt soepel verloopt. Daardoor ontstaat er rumoer en raakt de luisteraar toch wat uit de hypnose. Desondanks weet Fenn van begin tot eind te boeien, met mooie vocalen en interessante arrangementen. Het onlangs uitgebrachte debuutalbum Bring Me Fire stond op de 3voor12/Luisterpaal en is inmiddels te beluisteren via bandcamp.

---

Gezien: Fenn, Karoushi en The Shy Lips
Waar: Eewal 50-52, Eetcafe Spinoza, ONDERGRONDS
Wanneer: donderdag, 8 mei 2014
Opkomst: 20 - 25

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland