Blaudzun speelt Romein plat

Hooggespannen verwachtingen ruimschoots waargemaakt

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Anna Span ,

In 2008 speelde Blaudzun voor het laatst in Leeuwarden, toen tijdens de Popronde als singer-songwriter. Zes jaar later is Blaudzun terug in de Friese hoofdstad, nu als frontman van zijn achtkoppige band: energiek en met een rijk instrumentarium. Tegenwoordig behoort Blaudzun tot de groten der Nederlandse (alternatieve) muziek, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

In het voorprogramma staat de band Unterwelten, het jongste project van Michiel Flamman, de man die eerder platen uitbracht als J. Perkin en Solo. De muziek van Unterwelten ligt in het verlengde van zijn eerdere werk. Het fluwelen stemgeluid van Flamman is gebleven, maar waar hij met Solo meer semi-akoestisch te werk gaat, produceert hij met Unterwelten een vol bandgeluid. Met het optreden van ruim een half uur maakt de band indruk, de respons van het publiek is groot.

Het publiek komt natuurlijk voor Blaudzun. Evenals zes jaar geleden speelt hij weer in Poppodium Romein. De zaal is tot de nok toe gevuld, Romein is stijf uitverkocht. Het zal voor Blaudzun vertrouwd voelen: alle zalen waar hij deze Nederlandse clubtour speelt zijn uitverkocht. Het optreden begint meteen sterk met Euphoria, ook de opener van de laatste cd. Het is snel duidelijk dat dit een heel mooie avond gaat worden. De band is in vorm, het geluid is helder en de zanger in goede stemming. 

Het jongste album Promises of No Man’s Land betekent de definitieve doorbraak voor Blaudzun. Op deze plaat bedient Blaudzun zich niet van lichtvoetige thema's (het titelnummer gaat bijvoorbeeld over mishandeling en Hollow People over leeghoofdigheid en achterbaksheid). Hij verpakt dit in pakkende en toegankelijke nummers. Hiermee weet hij een groot publiek te bereiken en vooral te raken. Met de voorganger Heavy Flowers rook Blaudzun al even aan de eeuwige roem, maar met Promises of No Man’s Land is de stap naar een sterrenstatus definitief gezet. Het titelnummer is een hit en ook de rest van de songs op dit album zijn van een hoogwaardig niveau.

Live weet de band dit niveau moeiteloos te evenaren, Blaudzun kan dan ook terugvallen op een professionele en enthousiaste band, een prettige gedachte voor een zanger. Deze is dan ook zichtbaar ontspannen. Bombastische nummers worden afgewisseld met kleine intieme liedjes, Blaudzun beheerst ze allemaal tot in de puntjes. Bij de grootse nummers wordt er een heuse muur van geluid opgetrokken, waarbij band noch zanger een noot mist. Wanneer Blaudzun slechts met akoestische gitaar zijn nummers te gehore brengt, is het bijna muisstil in de zaal. Met de hit Promises of No Man’s Land krijgt het concert in eerste instantie een mooie, waardige afsluiter. Maar zowel band als publiek verdient een toegift. Er volgen nog drie nummers, waarna er afgesloten wordt met de hymne Hollow People. Na Kids Around (Hollow People Revisited) bedankt Blaudzun het publiek: “Tot over zes jaar”, aldus de zanger. Het is echter te hopen dat Leeuwarden niet opnieuw zes jaar hoeft te wachten op deze fantastische band.

---
Gezien: Blaudzun, Unterwelten
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 17 mei 2014
Opkomst: uitverkocht