A Liquid Landscape beleeft een turbulent jaar

"Het wordt één groot rock-‘n-roll avontuur!"

Dolf de Vlugt ,

Vijftien jaar geleden stonden ze nog met een zelfgemaakte gitaar Self Esteem van The Offspring te playbacken op het podium van het plaatselijke dorpshuis. Tegenwoordig leggen de heren van A Liquid Landscape de lat hoger: afgelopen maand nam het viertal hun uit te brengen album The Largest Fire Known To Man op in de studio, komende zomer staan ze op Night Of The Prog Festival en momenteel toeren ze met Crippled Black Phoenix langs twintig verschillende Europese podia. Dit keer geen plaatselijke dorpshuizen, maar volle poppodia. Zanger/gitarist Fons Herder vertelt tussendoor over hun turbulente jaar.

Optreden naast Crippled Black Phoenix ziet het viertal als een grote eer. Maar met twintig optredens in maar liefst negen (!) landen wacht hen niet alleen een eervolle, maar ook een zware tour. Zelf ziet Herder wel hoe het allemaal verloopt: "We komen net terug uit de studio, waardoor we ons qua optreden goed konden voorbereiden. Als het moet kunnen we de nummers zelfs achterstevoren spelen. De duivel zal trots zijn!’" 

Het voorbereiden op het leven ‘on the road’ is volgens hem een stuk lastiger: "Gelukkig hebben we met onze eigen crew al aardig wat kilometers gemaakt in krappe, lawaaiige busjes. Toch verwachten we niet dat die ervaringen zich verhouden tot de huidige tour. Het wordt in ieder geval één groot rock-’n-roll avontuur! Op onze Facebookpagina houden we het uiteraard bij.’’

Night Of The Prog
Daarmee is het vat nog lang niet leeg voor de progformatie. In juni staat A Liquid Landscape als support naast Karnivool in Groningen. In juli volgt een optreden op Night Of The Prog Festival in Duitsland, volgens liefhebbers hét Europese progfestival.

"Het is een grote eer dat A Liquid Landscape tussen namen als Marillion en Transatlantic staat," aldus Herder. "We staan op zaterdag als tweede band geprogrammeerd, niet eens als openingsact dus! We hebben nog nooit voor zoveel mensen gespeeld, laat staan voor zoveel liefhebbers van het genre. Dit soort festivals zijn voor ons daarom net zo belangrijk als de Crippled Black Phoenix-tour en andere support shows. De locatie en de omgeving zijn ook nog eens adembenemend. We gaan er het hele weekend heen om bands te kijken, een dikke show neer te zetten en van de zon te genieten." 

The Largest Fire Known To Man
Het jaar eindigt voor A Liquid Landscape met eveneens een grote klapper. Hun debuutalbum Nightingale Express wordt opgevolgd door The Largest Fire Known To Man. Wat mogen we verwachten van deze nieuwe langspeler?

"Voor we begonnen met schrijven aan de tweede plaat, besloten we dat er compactere liedjes op moesten komen," legt Herder uit. "Nightingale Express is meer een reis van begin tot eind die je na intense pieken en dalen gedesillusioneerd op het strand achterlaat. Het is een mooie plaat, maar niet een plaat die je gemakkelijk nog een tweede keer opzet. Daarnaast misten we op sommige punten in onze set een bepaalde energie. Die hebben we geprobeerd op te vangen tijdens het schrijfproces. Het resultaat is dat The Largest Fire Known To Man een intense, maar frisse plaat is. De nummers hebben tekstueel verbindende thema’s en staan soms toch lijnrecht tegenover elkaar." 

Videoclip: Open Wounds
A Liquid Landscape speelt tijdens deze zomer al gloednieuw materiaal afkomstig van The Largest Fire Known To Man. Liefhebbers die niet kunnen wachten tot de release, kunnen tijdens deze optredens een exemplaar bemachtigen. Ook kunnen de fans zich vast vermaken met een ander tipje van de sluier: grafisch artiest Lex Vesseur en de band hebben bij het nummer Open Wounds een officiële video opgenomen. Het resultaat is hieronder te bekijken.