Tankard bewijst dat thrash metal leeft

Volop bier en moshpits in Poppodium Romein

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Frank Moezelaar ,

De mannen van het Duitse Tankard hebben in hun dertigjarige samenzijn behoorlijk wat fans vergaard. Bovendien brengt de band het komende jaar het vijftiende studioalbum uit: R.I.B (Rest In Beer). Het publiek in Poppodium Romein staat dan ook te popelen om de legende aan het werk te zien. Het Drentse Overruled en het Gelderse Neckbreak Nation verzorgen het voorprogramma.

Wanneer het Hoogeveense Overruled begint te spelen, lopen de mensen die in de lobby zijn blijven hangen meteen ze zaal binnen: de muur van muziek die op je af komt is moeilijk te ontlopen. Frontman Remco Smit heeft een opmerkelijk diepe, rauwe stem die goed past bij de zogenoemde heavy thrashing speed metal die de band maakt. De heren spelen maar een half uur, maar er komt toch een goed aantal nummers van hun EP aan bod. Bassist Martijn Poel weet binnen twee nummers ook twee snaren te laten knappen, waardoor hij de rest van de set op drie snaren verder speelt. Overruled speelt goed en het is niet te horen dat de heren nog maar een jaar bezig zijn.

Na een ombouw die iets uitloopt, is het de beurt aan het Zutphense Neckbreak Nation. De band weet de energie die Overruled daarnet gebracht heeft niet vast te houden, maar weet wel een goede show neer te zetten. Zelf noemen ze hun muziek moderne thrash, maar het klinkt vooral als een melodieuze death/thrash metalcombinatie. Op 7 april komt hun debuutalbum The Stroke Of The Devils Hour uit en daar kreeg het publiek in Leeuwarden alvast een voorproefje van met de single Stating Equality. 

Feestje

Wanneer Simon & Garfunkel wordt ingestart, is het duidelijk dat de show van het Duitse Tankard gaat beginnen. De band knalt er in met Zombie Attack en speelt nummers van verschillende albums, zoals favorieten als The Morning After, The Beauty And The Beast (voor de vele dames op de eerste rij), Space Beer en A Girl Called Cerveza. Het enthousiasme en de energie druipen van de band en het publiek af, het onderscheid tussen het feestje op het podium en ervoor is moeilijk te maken. 

Frontman Andreas ‘Gerre’ Geremia maakt leuk contact met het publiek en vertelt dat Tankard nu al bijna 2 jaar op tournee is. De band bestaat dertig jaar en de mannen zijn blij zijn dat ze nooit hebben opgegeven. Tijdens de show wordt er volop gecrowdsurft en gestagedived en mogen meiden op het podium komen. Na een goed anderhalf uur is het tijd voor het laatste nummer en dat kan niet anders zijn dan (Empty) Tankard. De hele avond wordt er fanatiek gefeest, maar bij Tankard vliegt het bier door de lucht en lijkt de moshpit alleen maar groter te worden. Een goede avond dus voor bier, feest en thrash metal.

---
Wie: Tankard, Neckbreak Nation en Overruled
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wannneer: Zaterdag 1 maart 2014
Opkomst: Goed