Muziek, zon en gezelligheid. Het festivalseizoen breekt aan!

Tips voor een geslaagde zomer – ook buiten Leeuwarden

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Het rijtje bekende festivals in Friesland wordt steeds langer. Denk aan Into the Great Wide Open (Vlieland), Dokk'em Open Air en het Befrijdingsfestival Fryslân. Een diversiteit aan festivals waar we ontzettend trots op mogen zijn. Met name in Leeuwarden weten ze van geen ophouden. Naast het jaarlijkse Fries Straatfestival, Into the Grave, House in Harmony en het Freeze Festival, is er volop aandacht voor nieuwkomers als Welcome to the Village, Explore the North en Cityrock. Volkomen terecht, maar laten we vooral de rest ook niet vergeten. Bij deze een overzicht van festivals (buiten Leeuwarden) die best wat extra aandacht verdienen.

Aaipop Festival, 21 april 2014, Nijland
De belangrijkste voorwaarde voor bands om te mogen spelen op Aaipop, is dat ze Friestalige nummers maken. Het gevarieerde programma laat zien dat dit voor veel lokaal talent geen enkel probleem is. Bereid je voor op een dag vol gezelligheid, muziek, een koud biertje en dat alles met een Fries tintje.

Hoogtepunten: Piter Wilkens, De Hûnekop, Jitiizer en Nicsz

Here Comes The Summer, 3 t/m 4 mei, Vlieland
Als voorproefje op Into the Great Wide Open in september is er Here Comes The Summer. Ook op Vlieland, in en om De Bolder op Kampeerterrein Stortemelk. Goeie bands, een uitdagend kinderprogramma, wat te eten, dansen. Zoals altijd in het voorjaar: klein, maar fijn.


Hoogtepunten: Afterpartees, Great Minds, Marble Sounds

Oerrock, 29 mei 2014, Ureterp
Sinds jaren (dit wordt de 13e keer) een traditie in het Hemelvaartweekend: Oerrock! Op donderdag mag je een aantal grote namen verwachten. Vanaf het einde van de middag is de tent geopend. De vrijdagavond is gereserveerd voor lokaal talent tijdens de Vrienden van Oerrock live. Zaterdag staat in het teken van de tribute bands. Een gevarieerd programma!

Hoogtepunten: Racoon, Go Back To The Zoo, Miss Montreal, Douwe Bob, Taymir


MadNes, 4 t/m 6 juli 2014, Nes (Ameland)

MadNes combineert surfen, skaten, muziek en meer op een duurzame manier. Een weekend lang laat je je onderdompelen in surflessen, een halfpipe op het strand, bands en DJ's, een drijvend podium, theater, een strandschoonmaak en nog heel veel meer. MadNes is een festival met een open karakter. Overdag ben je welkom voor een kop koffie op het strandpaviljoen, ga rondjes draaien in het allerkleinste reuzenrad of kom gezellig een biertje drinken bij één van de vele bands.

Hoogtepunten: Peter Pan Speedrock, The Deaf, Tim Vantol en Antwerp Gipsy Ska Orchestra


Beachrockers Festival, zaterdag 5 juli, Sint Nicolaasga

De ultieme viering van de zomer! Eens per jaar, op een mooie zonnige dag in juli, komen duizenden mensen samen op Recreatiepark de Ulesprong in Sint Nicolaasga om helemaal uit hun dak te gaan tijdens Beachrockers Festival. Laat je overdonderen door knallende zomerbeats op een festivalterrein waar je je helemaal in de vakantiesferen waant.

De eerste dj’s worden binnenkort bekend gemaakt.

Glemmer Beach Festival, 21 t/m 24 augustus 2014, Lemmer
Het lijkt alsof Glemmer Beach ieder jaar groter wordt. Naast de drie grote podia in de tenten, is er dit jaar ruimte gemaakt voor akoestische en intieme optredens bij het haardvuur. Dj’s vind je op de Lounge & Dance Stage, die in het water ligt. 

Hoogtepunten: BLØF, Miss Montreal, Postmen, Waylon en Jett Rebel

Greidhoek’ Festival, 13 september 2014, Wommels
Van Fryske troubadour tot Amerikaanse rockmuziek, dát is het Greidhoek’ Festival. Bob is het gezicht van dit bijzondere, Fries getinte festival. Hij maakt er samen met jou een feestje van op het knusse zwembadterrein in Wommels. Omringd door uitgelichte bomen, mooie muziek en een lekker koud biertje is dit een mooie afsluiter van jouw festivalseizoen.

De hoogtepunten worden traditiegetrouw in mei bekendgemaakt, tijdens een officiële perspresentatie. Nog even geduld dus!