Avond vol verrassingen bij optreden Meindert Talma

Asteriks zwaait Sjoerd Bootsma en Peter Reen uit

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Ruben van Vliet ,

Het moet een normaal Asteriks-avondje worden: met Meindert Talma staat er een leuke artiest geprogrammeerd en de opkomst is goed. Maar vanavond blijkt er meer op stapel te staan, in het bijzonder voor Sjoerd Bootsma en Peter Reen. De oprichters van Asteriks hebben onlangs het stokje overgedragen aan een nieuwe groep leidinggevenden. De medewerkers van Asteriks willen dit niet geruisloos voorbij laten gaan en zetten Bootsma en Reen even goed in het zonnetje.


Zoals op de poster van deze avond al valt te lezen, belooft het een avond ‘vol verrassingen’ te worden. Na het lauweren van Bootsma en Reen, die met Asteriks een onmisbare schakel in de Friese popmuziek hebben neergezet, is het tijd voor muziek. De eerste act is, evenals de laatste, een verrassingsact: Gewoon Jos. Dit zijn niemand minder dan Joost Maaskant (Maask) en Jos Blomsma van Maanwagen. Gekleed in smetteloos wit brengen zij smartlappen ten gehore. Over de top en met een vette knipoog. Niet het soort muziek waarvoor de doorgewinterde Asteriks-bezoeker normaal gesproken in de rij zal staan. Het is om de feestvreugde te verhogen, zullen we maar zeggen.

Daarna is het de beurt aan Meindert Talma, de man waarvoor het grootste deel van het publiek een kaartje heeft gekocht. Meindert Talma noemt zichzelf ‘Nederlands onbekendste popster’. Dit riekt naar valse bescheidenheid, want Meindert Talma is al jaren een graag geziene gast. Niet alleen op menig poppodium, maar ook in literaire kringen. Zittend op een stoel met een klein toetsenbord op zijn knieën, begint Talma zijn set met een drietal liedjes over bekende Leeuwarders. ‘De Leeuwarder trilogie’, noemt Talma het, ‘zoals Elvis zijn Amerikaanse trilogie had’ aldus Talma. Over bescheidenheid gesproken. De liedjes gaan over bokster Rudi Koopmans, volkszanger Rommy Henstra (‘geboren in Twijzelerheide, maar groot geworden in Leeuwarden’) en als laatste voetballer Oeki Hoekema.


Meindert Talma is een meester in het beeldend neerzetten van een situatie of tijdbeeld. Of het nu gaat om zijn jeugd in Surhuisterveen of de muzikale beginjaren in Groningen. Over die laatste periode en dan met name de bezoekjes en optredens aan de Vera Kelderbar, gaat Talma’s laatste album (en roman) Kelderkoorts. Stuk voor stuk droogkomisch, welgemeend en in sommige gevallen pijnlijk herkenbaar.

Als afsluiter van deze feestavond mag DIFF proberen de stemming erin te houden. U raadt het al, dit lukt hen moeiteloos. Het valt op dat de band DIFF steeds beter lijkt te worden. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld en weten spelvreugde en kwaliteit prima te combineren. Op een enkel nieuw nummer na speelt DIFF veel bekend materiaal, maar vervelen doet het niet. Aan nieuw materiaal wordt geschreven en een album ligt voor dit jaar in de planning. Met het optreden van DIFF komt een mooie en bijzondere avond tot zijn einde.


---
Gezien: Gewoon Jos, Meindert Talma, DIFF
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 7 maart 2014
Opkomst: goed