Vijfde editie Zappop biedt grote diversiteit

Spetterende show van The Deaf hoogtepunt van festival

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Na een afwezigheid van zes jaar is Zappop weer terug in Drachten. Een begrip voor de Noordelijke muziekliefhebber. Schouwburg De Lawei biedt, in samenwerking met Poppodium Iduna, het publiek de mogelijkheid te 'zappen' langs diverse zalen. Het festival biedt een platform aan diverse (nieuwe) bands en stromingen. Terwijl in de grote foyer het hippe Amsterdam Beatclub haar plaatjes draait, kunnen de bezoekers fijne bands ontdekken en bekijken. De namen liegen er niet om: The Deaf, Taymir en Knarsetand zijn slechts enkelen.

Klokslag negen uur mag het Groningse Fickle Ghost als eerste band aftikken in de Zwarte zaal. Een intiem zaaltje met een setting waarin de kleine liedjes van Fickle Ghost goed tot zijn recht komen. Vol raakt het echter niet. Later die avond, wanneer Stuart Mavis op hetzelfde podium mag spelen, is er meer publieke belangstelling. De band, die grossiert in aanstekelijke indiepop liedjes, heeft een handvol fans meegebracht. Maar ook de onafhankelijke toeschouwer weet Stuart Mavis te waarderen. Helaas duren de optredens in deze zaal niet langer dan een half uur, dus de aandacht van de bezoeker wordt vrij snel afgekapt.

Groningse zenuwen
Dudettes
uit Groningen mogen openen op het hoofdpodium. Dat gaat ze goed af. Hoewel frontvrouw Zjoly bloednerveus zegt te zijn. Tussen de nummers door praat deze mevrouw honderd uit, volgens haar is dit het gevolg van de zenuwen. Dudettes spelen leuke poprock liedjes maar een spetterende show wordt het net niet. Zjoly, voorzien van een fantastisch afrokapsel, bruist van energie en eist veel aandacht op. De rest van de band staat er wat apathisch bij. Graag iets meer rock ’n roll op het podium, dan komt het helemaal goed met Dudettes.

Een van de sensaties van dit jaar is Taymir, een viertal brutale snotapen uit Den Haag. Muzikaal beïnvloed door Britpop in het algemeen, en Arctic Monkeys in het bijzonder. Vol zelfvertrouwen werken de heren zich door hun set heen en met een gezonde dosis speelse arrogantie wordt er afgesloten. “Zappop, jullie waren helemaal shit!”, wordt er vanaf het podium geroepen. Al te serieus moet deze laatste opmerking niet genomen worden, want Taymir heeft het zichtbaar naar de zin.

Haagse branie
Meer Den Haag staat er vervolgens in de Grote Foyer. Hier staat The Deaf. De band van Spike van Zoest, die we kennen als gitarist van Di-rect. Met The Deaf is het allemaal net even iets meer rock ’n roll en vooral harder, heel veel harder. Het repertoire van het viertal bevat vuige punkrock liedjes. Vol overgave en geflankeerd door een fles Jack Daniels, werken Spike en zijn fantastische band zich het zweet uit het lijf. Het publiek vindt het prachtig en breekt de zaal af. Met het eigen werk is niks mis, maar het prijsnummer is toch wel I Wanna Be Your Dog van The Stooges. Wie erbij is weet het: dit is goed.
 
Wie niet een ongelofelijke ruis in zijn oren heeft, kan in de Grote zaal nog genieten van Knarsetand. Een collectief uit het oosten van het land. De band bestaat uit negen heren en een dame. Stralend middelpunt van Knarsetand is de charmante zangeres Miou Amadée en het creatieve brein, tevens human beatboxer, Martijn Holtslag. Knarsetand maakt een aanstekelijke mix van dansbare, etnische stijlen. Klezmer, polka en Balkan Beats. Maar ook drum ‘n bass, aangedikt met vette gitaarriffs, doen het publiek flink uit zijn dak gaan. Het publiek wordt beloond voor haar enthousiasme door middel van een toegift, iets wat niet heel gebruikelijk is op een festival. Knarsetand is een waardige afsluiter van de vijfde editie van Zappop.
 
---
Gezien: Zappop, met o.a. The Deaf, Taymir, Knarsetand, The Dudettes en Stuart Mavis
Waar: Schouwburg De Lawei, Drachten
Wanneer: Zaterdag 22 maart 2014

Opkomst: Redelijk