The Black Atlantic en I Am Oak presenteren nieuwe EP

Bijzondere samenwerking dwingt Asteriks tot stilte

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Volgens de aankondiging van Podium Asteriks is het optreden van The Black Atlantic en I Am Oak het enige in Nederland in deze samenstelling. Voor Leeuwarder Geert van der Velde van The Black Atlantic een logische keuze om de presentatie van de Black Oak EP in zijn thuisstad te doen. Ter promotie van de EP toerden The Black Atlantic en I Am Oak al uitgebreid door Duitsland. Voor het optreden in Leeuwarden nemen ze in hun kielzog Björn Kleinhenz en Herrek mee.

Björn Kleinhenz is een Zweedse singer-songwriter die al ruim tien jaar muziek maakt. Vanavond speelt hij voor de tweede maal in Leeuwarden. Dankzij Geert van der Velde speelde hij hier al eens in een brandweerkazerne. Kleinhenz verklaart dat hij liever liedjes zingt dan van Zweden naar Leeuwarden te reizen. Met zijn adembenemende akoestische nummers dwingt hij veel respect af, het is muisstil in de zaal. Het optreden van Kleinhenz is dan ook een van hoogtepunten van de avond.

Vervolgens betreedt I Am Oak het podium. Ook hij stond al eerder in Leeuwarden en wel in ditzelfde theater, toen met band. Thijs Kuiken, hij is I Am Oak, begeleidt zichzelf vandaag op akoestische gitaar en toetsen. Hij opent nu met publiekslieveling Famine. I Am Oak speelt vervolgens enkele nummers van de Black Oak EP. Ook speelt hij het nummer Curt, dat op die EP gecoverd is door The Black Atlantic.

Dan is het de beurt aan The Black Atlantic om enkele nummers ten gehore te brengen. Eerst speelt hij twee nummers van zijn recente Enshrine EP. Geert van der Velde is op zijn gemak en heeft veel plezier in het spelen. Hij dankt de zaal voor de aandacht en stilte: “Dit is wel eens anders geweest, weet ik uit ervaring,” glimlacht de zanger.

Na enkele solonummers voegen I Am Oak, drummer Mischa Porte en toetsenist Arjen de Bock (van Wooden Saints, waarmee de EP ook is opgenomen) zich bij Geert van der Velde, waardoor Black Oak ontstaat. Er worden nummers van de gelijknamige EP gespeeld. Ook Madagascar komt nog voorbij, het enige oude Black Atlantic nummer deze avond.


De laatste uitvoerende artiest is Herrek, het alter ego van Gerrit van der Scheer. Die kennen we nog als zanger van Bonne Aparte, de noiseband uit Groningen. Tegenwoordig gaat hij met Herrek iets subtieler te werk, waardoor de mooie stem van van der Scheer goed tot zijn recht komt. Ook hij deed Asteriks al eerder aan. In zijn band zien we ook nu I Am Oak weer terug, waarmee de kruisbestuiving compleet is.


Het is niet helemaal duidelijk waarom Asteriks voor deze volgorde van opkomst heeft gekozen. De aandacht in de zaal verslapt. Het grootste deel van het publiek lijkt te zijn gekomen voor Black Oak. In dat geval zou je het optreden van Herrek een naprogramma kunnen noemen. Niks ten nadele van Herrek overigens; die speelt een prima set met prachtig materiaal, onder andere van zijn nieuwe EP AM.

---

Gezien: Bjorn Kleinhenz, I Am Oak, The Black Atlantic en Herrek
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 14 maart 2014
Opkomst: zeer goed