Poppodium Romein is klaar voor de toekomst

Tevreden achteromkijken en op volle kracht vooruit

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Met een indrukwekkende stijging in het aantal bezoekers (maar liefst 2.000 extra), kijkt Poppodium Romein terug op een succesvol jaar. Maar veel tijd om hier bij stil te staan is er niet. Nu de sloop van de panden aan het Ruiterskwartier is begonnen, breekt er een nieuw tijdperk aan voor Poppodium Romein. De nog nieuw te bouwen poptempel aan het Ruiterskwartier opent in september 2015 haar deuren.

De unieke formule, waarbij cursisten van het Friesland College een belangrijke rol spelen in de bedrijfsvoering en exploitatie, werkt mee aan het succes van Romein,  al sinds de opening in september 2006. Romein heeft zich in haar korte bestaan ontwikkeld tot één van de belangrijkste podia van Noord Nederland voor wat betreft aanbod en toegankelijkheid. Dit is in de rest van Nederland niet onopgemerkt gebleven. Zo werd Romein al eens samen met Tivoli, Melkweg, Het Paard van Troje en 013 tot de beste poppodia van het land beoordeeld. In 2009 kreeg Romein de status Kernpodium van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, een landelijke erkenning voor de podiumfunctie en de professionele werkwijze.

Als reactie op de veranderingen in de culturele sector, heeft Romein in 2008 haar koers aangepast. Poppodium Romein is nu in staat om zich af te zetten tegen de landelijke trend waarbij bezoekersaantallen terug lopen. Mede dankzij een gevarieerd programma voor een breed publiek, maar ook door als springplank te fungeren voor lokaal en nationaal talent, weten ze volle zalen te trekken.

Lokaal talent krijgt binnen verschillende concepten volop de kans zich te presenteren en er wordt intensief samengewerkt, o.a met D’Drive, Asteriks, De Harmonie, Leeuwarden Studiestad, Freeze Festival, Dokk’em Open Air, Befrijdingsfestival, Uit! en Into the Grave. Daarnaast wordt er meer eigen geld verdiend door het aantrekken van sponoren en commerciële verhuur. De gezonde financiële situatie maakt veel mogelijk en Romein ziet haar toekomst in het nieuwe gebouw dan ook positief tegemoet.