Matige opkomst tijdens stevige stonerrock avond in Romein

Publiek geniet ingetogen van Candybar Planet, Komatsu en Buffalo Roam

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Jelmer Hobma ,

Tijdens de tweede editie van Into The Grave Presenteert in Poppodium Romein is het de beurt aan stonerrockbands Candybar Planet en Komatsu. Candybar Planet besloot in 2002 te stoppen, maar in 2011 besluiten de heren weer verder te gaan. In 2013 brachten ze hun vijfde studioalbum, Timelapse, uit. Komatsu groeit in 2013 uit tot een gevestigde naam binnen het stonerrock genre. Het album Manu Armata krijgt van de pers lovende reacties. Het publiek wordt opgewarmd door het Leeuwarder Buffalo Roam, die harde rock met "sweet melodies" speelt.

De doeken hangen in de zaal van Romein, een teken dat er geen stormloop aan mensen wordt verwacht. En terecht, want tegen de tijd dat Buffalo Roam begint staan er ongeveer dertig mensen in het publiek. Al bij de eerste noten is te horen dat dit viertal stevige rock maakt met, zoals ze zelf aangeven, mooie melodielijnen. De refreinen van Buffalo Roam bestaan veelal uit de woorden Marijuana, Medicine, Baby, enzovoort. Verder gaan de heren ook niet echt de diepte in met teksten als "baby, I'm not your honey.” Dat maakt allemaal niet uit, vermakelijk is het zeker.

Komatsu is een opvallende verschijning, vooral door drumster Miriam Bekkers. Met het haar netjes opgestoken speelt ze keiharde stonerrock, heel beheerst want het kapsel blijft gedurende de complete set gewoon zitten. Komatsu is een technisch sterke band en laat dit ook direct horen. De band maakt gebruik van geluidseffecten die de muziek hier en daar wat interessanter maken maar niet de boventoon voeren. De focus ligt bij het viertal niet op de zang, maar echt op de muziek zelf. De nummers zijn zwaar en echte stoner, met hier en daar doom invloeden. Het publiek blijft rustig, al is de eerste headbanger wel gespot.

De afsluiter van de avond is Candybar Planet, een driemans stonerformatie uit Eindhoven, de gekste. Gek zijn de bandleden niet, juist erg serieus. Ze maken dan ook serieus goede stoner. Zanger Richard Plukker heeft een fijne stem maar is niet altijd even goed verstaanbaar. Of dit door het geluid komt is niet helemaal duidelijk.
 
Vooral het nummer Timelapse maakt indruk en is live beter dan op de gelijknamige plaat. Het publiek begint nu iets meer los te komen, maar blijft nog ver van het podium staan waardoor er een gat tussen de toeschouwers en de band ontstaat. Toch is de avond wel een succes. De mensen in de zaal genieten, zij het ingetogen. De bands hebben in ieder geval enthousiast gespeeld en indruk gemaakt. 
 
 
---
Gezien: Candybar Planet, Komatsu, Buffalo Roam
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 21 maart 2014
Opkomst: Matig