Dampend publiek bij legendarisch Neuk! in Iduna

Geen rondvliegende apparaten, maar hard als vanouds

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Met het optreden van 1997 nog vers in het geheugen, waarbij echt alles werd gesloopt, bereidt Iduna zich voor op een brute avond. Neuk! is terug in Drachten en met Immobilize en Cornered als snoeiharde opwarmers loopt de temperatuur al behoorlijk op in de uitverkochte kleine zaal. Zanger Bas kijkt al drie maanden uit naar deze avond en steekt dit niet onder stoelen of banken. “Dit wordt niet zomaar een feestje, dit wordt legendarisch.” En dat klopt.

De show is in de kleine zaal van poppodium Iduna, aangezien de verbouwing van de grote zaal nog in volle gang is. Aan de deur zijn geen tickets meer te krijgen, dus de zaal is goed vol. Het voorprogramma alleen is al veelbelovend. Immobilize, uit Eindhoven, speelt sinds ongeveer een half jaar met vier in plaats van vijf bandleden en doet dat heel aardig. Met de nieuwe plaat The Filth op zak, is Immobilize klaar om de wereld te veranderen. Cornered, pure hardcore uit Leeuwarden, heeft er ook zin in. Afgezien van de onzinnige opmerkingen van zanger Niels de Hond tussendoor (dit keer niet in Cambuurshirt) zet de band een superstrak optreden neer. Met nieuw werk op komst en een goed gevulde agenda hoeven deze heren zich voorlopig niet te vervelen.

Mokerslagen

Sinds het begin van Neuk! in 1995 zijn de heren berucht en beroemd in het clubcircuit. Elk optreden is een groot feest, waarbij objecten uit de zaal de avond niet altijd overleven. Zo vloog er tijdens het eerste optreden van Neuk! in Iduna een kopieerapparaat door de lucht, alsof het niets was. Aangespoord door woede en frustraties zijn de teksten als mokerslagen in je gezicht. Maar zanger Bas kent ook een ‘zachte’ kant, hij is begaan met zijn publiek. Al direct nadat hij het podium betreedt, verzoekt hij een trouwe fan om achterin te gaan staan, in plaats van vooraan. Want: 'jij bent veel te fragiel, dat komt niet goed.’ Dat belooft wat.
 
Neuk! heeft een trouwe groep fans die stad en land afreizen om hun helden te zien. Je zou zeggen dat, gezien de populariteit van de band (nog steeds), Neuk! heel wat optredens heeft staan. Maar nee. Al sinds het ontstaan van de band, waarbij ze in rap tempo een aanzienlijke fanbase opbouwden, treedt de band weinig op. Des te leuker dan ook, dat de heren Iduna regelmatig weten te vinden. Zanger Bas: 'Iduna en Neuk! gaan way back. We zijn voor altijd met elkaar verbonden, we komen hier dan ook graag.'

Circle pit

En dat de heren graag in Drachten spelen is te merken. Al vanaf de eerste minuut gaat Neuk! vol gas. Crowdsurfen, stagediven, het kan niet op vanavond. En tsja, die paal midden in de zaal. 'Wat zullen we daar toch eens mee doen?' Het is al snel duidelijk. Slopen moet maar niet, dan maar een circle pit er om heen. De chaos is compleet. Rondvliegend bier, zwetende mannen en publiek dat volledig uit z’n dak gaat. Van de zwetende man in blote bast, tot zijn buurman die stug zijn leren jas aanhoudt, van de meeschreeuwende fans tot het enthousiaste barpersoneel. Alle klassiekers komen voorbij, het kan niet op. De Bloesjesman is één van de favorieten en bij Waarom Mollen Jullie Niks ontploft het publiek. Figuurlijk, gelukkig. De zaal blijft heel. Het is inderdaad, wederom, een legendarisch optreden.

---
Wie: Neuk!, Cornered, Immobilize
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wannneer: Zaterdag 15 maart 2014
Opkomst: Uitverkocht