Birth of Joy doet naam eer aan in uitverkocht Asteriks

Ook Flying Trashcans draagt bij aan de vreugde

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het beloofde vooraf al een onstuimige avond te worden in Asteriks: een programmering vol bluesrock van eigen bodem, met als hoofdact Birth of Joy. Dit trio maakte deze winter al menig podium onveilig. Afgelopen vrijdag was dan eindelijk Leeuwarden aan de beurt. In een uitverkocht Asteriks ontketende zich een wervelstorm van bier, zweet en rock-'n-roll.

Hoewel voorprogramma's vaak een halfvolle en matig geïnteresseerde zaal betekenen, is dit bij de Flying Trashcans zeker niet het geval. De jonge bluesrockformatie uit Leeuwarden timmert al even aan de weg en heeft inmiddels een geduchte live-reputatie opgebouwd. Deze weten ze vanavond ook weer waar te maken met een formidabel optreden. De uitgesponnen instrumentale nummers blijven spannend door de orgelpartijen en de toevoeging van een saxofoon. De band creëert voldoende interactie met het publiek door een deel van het slotnummer te midden van de bezoekers te spelen en een goed samenspel neer te zetten. Of het op plaat ook allemaal even spannend is, valt nog af te wachten. Wat zeker is, is dat The Flying Trashcans een begenadigde liveband is waar we nog veel van gaan horen.


De tweede band van de avond heeft een iets simpelere insteek. Het Rotterdamse duo We Sell Guns speelt ook bluesrock, maar dan met een vleugje britpop. Hier zien we ook geen orgels of saxofonen, maar gewoon een gitaar en drumset. De nummers van de heren zijn een stuk korter en daardoor bij vlagen ook wat hitgevoeliger. Door de beperktere instrumentatie lijken een aantal nummers live wel enigszins op elkaar. Verder blijven de drumpartijen altijd netjes binnen de lijntjes en knallen de nummers dus nooit echt. Gelukkig maakt de rauwe stem van frontman Geoffrey Harreman veel goed. Het eindresultaat is een set van hele degelijke bluesrocknummers die nog net wat extra pit kunnen gebruiken.


De heren van Birth of Joy hebben in het buitenland al een flinke naam voor zichzelf opgebouwd; later deze maand spelen ze zelfs op South by Southwest in Texas. Maar nu hun nieuwe plaat Prisoner net is uitgebracht, maken ze eerst nog een rondje langs het Nederlandse clubcircuit. De nummers van deze nieuwe plaat zijn op zichzelf al sterk, maar komen live echt goed tot hun recht. Met name de nummers How it Goes en Rock n' Roll Show komen sterk uit de verf. Gedurende de hele show speelt de band vol overgave om zo het publiek stukje bij beetje mee te krijgen.

De formule is meteen duidelijk: een harde partij drums, groovende gitaar erbij en vervolgens het orgel overal doorheen laten knallen. Dit relatief simpele concept weet de band live tot een kunst te verheffen door alles op volle kracht uit te voeren. Met name de laatste set nummers – met als hoogtepunt Make Things Happen, waarbij de bandleden met ontbloot bovenlijf spelen – getuigt hiervan: in een climax van scheurende gitaren en orgels schreeuwt zanger Kevin Stunneberg het publiek naar extase. Met zo'n sterke show bewijst Birth of Joy klaar te zijn voor de grote festivals in het land. Maar dat wist iedereen stiekem natuurlijk allang.

---

Wie: Birth of Joy, Flying Trashcans en We Sell Guns
Wanneer: vrijdag 28 februari 2014
Waar: Podium Asteriks
Opkomst: uitverkocht