#KPVF14: Het spoor terug... Daily Bread

“Het heeft ons gedwongen om ons snel te ontwikkelen”

Tekst: Theo van der Veer ,

In 2008 vindt de eerste Kleine Prijs van Friesland plaats onder de huidige naam. De editie van dit jaar laat zich omschrijven als een hoogstaande. Twee bands steken er bovenuit in Poppodium Romein: Pioneers Of Love en Daily Bread. Die laatste band weet de jury te verleiden met haar sexy garage-dance muziek en gaat er met de hoofdprijs vandoor. Er volgen enkele mooie jaren voor het trio. Totdat begin januari bekend wordt dat de band, inmiddels een kwartet, er na zeven jaar en twee fantastische albums mee stopt. 3VOOR12/Friesland blikt met bassist Chris Mulder terug op het jaar 2008.

Chris, wat herinner jij je nog van de Kleine Prijs van Friesland 2008? En van het moment waarop bekend werd dat jullie gewonnen hadden?
De verbazing, we hadden nooit verwacht dat we zouden winnen. Pioneers of Love deed dat jaar ook mee. Na hun show dachten wij dat zij de hoofdprijs wel binnen zouden halen.

Pioneers of Love was dus jullie grootste concurrent. Hadden jullie hen zelf getipt?
Dat zij de kanshebber waren was al vrij snel duidelijk. Er werd vooraf al veel over ze gepraat en bijna iedereen dacht toch wel dat zij de Kleine Prijs dat jaar zouden winnen.

Dan winnen jullie die Kleine Prijs van Friesland 2008. Wat heeft het jullie gebracht?
Na het winnen van de Kleine Prijs is het allemaal heel snel gegaan. We deden mee aan de Popronde. We kregen een plek bij Freesonica en snel daarna kwamen we bij Excelsior Recordings terecht. Het balletje is toen nog sneller gaan rollen. We hebben in die tijd veel liveshows gedaan en kregen hierdoor veel publiciteit.

Zou jij een beginnende band aanraden om aan de Kleine Prijs van Friesland deel te nemen?
Ja, altijd goed om te doen. Het heeft ons destijds gedwongen om ons snel te ontwikkelen. Het gaat niet alleen om de wedstrijd, maar ook de ervaring eromheen. Publiciteit, contact met andere bands, samen ergens naartoe werken en dergelijke. Maar als je ook nog wint, dan is het plaatje natuurlijk wel compleet.

Daily Bread maakte onlangs bekend te stoppen. Waar ben jij muzikaal gezien momenteel mee bezig en wat kunnen we in de nabije toekomst nog van je verwachten?
Op dit moment ben ik erg druk met een nieuw project. Binnenkort zal daar meer over bekend worden. Geen wave meer, iets heel anders dan Daily Bread. Maar wel een hoop elektronica.