#KPVF14: Het spoor terug... Mr. Wallace

"We wilden vooral een zo leuk mogelijke show neerzetten"

Theo van der Veer ,

21 mei 2011 blijft een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van Mr. Wallace. In de Drachtster Poppodium Iduna wint de Fries/Groningse ska band die avond namelijk de Kleine Prijs van Friesland 2011. Nu, drie jaar en vele optredens (in binnen- en buitenland) later, behoort Mr. Wallace tot het establishment van de Friese popmuziek. In onze serie #KPVF14: het spoor terug… keren we terug in de tijd met Renske de Boer (zangeres) en Rudmer Gietema (gitarist). Wat weten zij nog van die mooie dag in mei 2011?

Wat herinneren jullie je nog van de Kleine Prijs van Friesland 2011?

Renske: “Totale euforie en stressontlading! Voor mijn gevoel ging het tussen Mixtape & Berq One (tegenwoordig The Cool Quest) en Mr. Wallace. Ik was echt heel erg blij! Ook vond ik het leuk dat mijn ouders er waren.” Volgens Rudmer was de band niet echt bezig met de vraag of ze wel of niet een kans zouden maken. “We wilden vooral een zo leuk mogelijke show neerzetten. Omdat we als laatste band van de avond mochten spelen, zaten we op het moment van de prijsuitreiking nog vol adrenaline. We waren natuurlijk wel erg blij en verrast dat onze naam bij de uitreiking werd genoemd.”

Renske, wat weet jij nog van de concurrentie, wie had jij vooraf zelf getipt?

“Mixtape & Berq One.” “Zoals bij veel edities van de Kleine Prijs was er ook bij ons een grote diversiteit aan bands, van hiphop naar pop en van metal tot ska, alles kwam voorbij”, vult Rudmer aan. “Ook ik was heel benieuwd naar Mixtape & Berq One.”

Rudmer, dan wint Mr Wallace de Kleine Prijs van Friesland 2011, wat levert het de band vervolgens op?

“Het is als beginnende band erg fijn als je een dergelijke prijs in je biografie kunt zetten, het geeft toch een stukje erkenning. We hadden al een goed eerste anderhalf jaar achter de rug, en dit gaf ons nog meer motivatie om verder te gaan. Verder konden we met behulp van de prijs de studio in voor de opnames onze tweede EP.”

Renske, raad jij een beginnende band aan om deel te nemen aan de Kleine Prijs van Friesland?

“Ja, eigenlijk omdat het gewoon heel gezellig is. Ik zou dan ook proberen naar de andere voorrondes te gaan. Het is leuk en handig om je collega’s te zien spelen en te leren kennen. En het opdoen van podium ervaring. Toch zou ik het vervolgens niet al te serieus nemen. Zulke wedstrijden blijven altijd moment-opnames en zeggen weinig over de kwaliteiten van iedere individuele muzikant die speelt.”

Rudmer, het gaat momenteel erg goed met Mr Wallace. Wat kunnen we dit jaar nog van jullie verwachten?

“De afgelopen maanden hebben we meerdere malen in Duitsland en Oostenrijk gespeeld. We hebben hier een Duits boekingskantoor aan overgehouden dat o.a. de boekingen van Jaya the Cat doet. We zullen de komende tijd dus vaker in Duitsland spelen. Ook hebben we zo’n twaalf nieuwe nummers geschreven en zijn we plannen aan het maken voor een album.”

Renske, heb jij buiten Mr Wallace om zelf nog muzikale plannen of projecten lopen?

"Ik doe veel dingen naast Mr. Wallace. Ik zing veel mee op opnames van andere (ska)-bands. De laatste tijd ben ik veel aan het componeren en arrangeren voor verschillende bezettingen, zoals bigbands en strijkkwartetten. In eerste instantie doe ik dit omdat het voor school moet. Ik studeer jazz aan het conservatorium in Groningen. Ook zing ik met andere bezettingen. Dit is vooral vrije improvisatie. Omdat er toch erg veel tijd in m’n studie zou moeten zitten, en ik graag wil afstuderen, staan onze plannen met Mr. Wallace even op een laag pitje. Gelukkig staan er te gekke dingen op de planning. Zo staan we 14 maart weer in de Melkweg in Amsterdam."