#KPVF14: Het spoor terug... Sväva

Als underdogs naar de finale

Theo van der Veer ,

Dit weekend gaat de eenendertigste editie van de Kleine Prijs van Friesland weer van start. Hoewel er vele naamswisselingen zijn geweest, blijft deze Friese bandcontest een begrip in de regio (en ver daarbuiten). 3VOOR12/Friesland ondervraagt de winnaars van de afgelopen zes jaar en is benieuwd naar de ervaringen tot nu toe. In deze eerste editie de winnaar van vorig jaar: Sväva.

Als eerste blikken we terug met Bente Hout, zangeres en bassist van Sväva, de winnende band van 2013. Sväva mocht in juni van het vorige jaar de champagne flessen ontkurken, hoewel de band wel twee wildcards nodig had om de finale te bereiken.

Bente, wat herinner jij je nog van de Kleine Prijs van Friesland 2013? Had je verwacht dat jullie een kans maakten?
"Het winnen van de Kleine Prijs was precies wat wij nodig hadden. We hebben namelijk alle vijf de slechte gewoonte om onszelf wat te onderschatten en vaak wat (te) bescheiden op te stellen. Deze winst vormde de duw in onze rug die ons heeft gebracht tot het punt waar we nu staan. Op de avond zelf stonden we tijdens de prijsuitreiking al met jassen aan en sigaretten in de aanslag bij de uitgang, toen onze naam werd genoemd. ‘Ik eet mijn hoed op als we winnen', had Olivier Copini, onze gitarist, enkele seconden daarvoor nog geroepen. Wat waren we positief verrast!"
 

Wat weet jij nog van de concurrentie, wie had jij vooraf zelf getipt?
“Dat de kwaliteit van de deelnemende bands die finale erg hoog was, weet iedereen die aanwezig was of de bands kent. Wat denk ik de meesten verwachtten, en ikzelf ook, was dat Stuart Mavis of Flying Trashcans gingen winnen. Die bands waren favoriet bij het publiek en zetten beide een ijzersterke en zelfbewuste presentatie neer. Tijdens de uitreiking stonden ze dan ook alvast vooraan bij het podium om hun prijs in ontvangst te nemen. Daar konden wij achteraf dan wel weer smakelijk om lachen. Sorry heren…”

Dan win je dus als band de Kleine Prijs van Friesland 2013, wat levert zo’n prijs vervolgens op?
“Het was met name de vermelding van de prijs, die ons geholpen heeft. Het laten weten aan onder andere programmeurs dat we die prijs gewonnen hadden, waardoor zij dan vaak net iets sneller geïnteresseerd waren. Daarnaast hebben we natuurlijk een mooi bedrag gewonnen, waarmee we de eerste helft van ons debuutalbum konden opnemen. Het album is opgenomen bij Snoet & Smoel (Marcel Caron en Ico Balt) en verschijnt dit najaar. Begin januari brachten we onze single Heather uit.”
 
Raad jij een beginnende band aan om deel te nemen aan de Kleine Prijs van Friesland? 
"Natuurlijk. Niet geschoten is altijd mis. Deelnemen aan de Kleine Prijs geeft je als beginnende band niet alleen de mogelijkheid om meer podiumervaring op te doen, maar ook de kans om net zo'n duw in de rug te krijgen als wij hebben gehad."
 
Met Sväva gaat het momenteel goed, succesvolle optredens op Eurosonic en een mooie single uit. Wat mogen we dit jaar nog meer van Sväva verwachten? Heeft Bente Hout zelf nog interessante (muzikale) plannen?
"Het gaat zeker goed met Sväva! We hebben steeds meer shows door het hele land en zijn, zoals eerder genoemd, bezig met het opnemen van ons debuutalbum dat naar verwachting in het najaar zal verschijnen. Dat is dus het voornaamste wat men komend jaar van Sväva kan verwachten. Daarnaast zijn Jelmer Terwal, Michelle Hindriks en ik enkele weken geleden ONDERGRONDS gestart, een initiatief dat keldershows organiseert in Leeuwarden. Geïnspireerd door initiatieven als Lepel Concerts in Groningen, wat naar onze mening nog mistte in Leeuwarden. In januari was de eerste editie met Plastic Animals en Molly Wagger, in maart hopen we een tweede editie op te zetten. Ik ben erg enthousiast over ONDERGRONDS en blij dat ik in mijn bandleden gelijkgestemden heb gevonden. Die net als ik graag ook ondernemend bezig zijn en niet 'alleen maar muzikant' zijn."