Wie wint de Kleine Prijs van Fryslân 2014?

3VOOR12/Friesland blikt terug op #KPVF14

Niels Lahuis ,

Na zeven voorrondes en drie halve finales komt er vanavond een einde aan de strijd om de Kleine Prijs van Fryslân 2014. Voor het derde jaar op rij strijden in Poppodium Romein zes bands om (onder andere) een plek op Eurosonic Noorderslag, Freeze Festival en €1.500,- aan studiotijd. Djûke, The Hunting Party, Shovelle la Somé, Nicsz, The Homesick en David and the Dutchmen nemen het dit jaar tegen elkaar op. 3VOOR12/Friesland zet alle finalisten nog één keer op een rijtje, en waagt zich aan een voorspelling.

Geen verkeerd rijtje hoor, die eerdere winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân. Leest u mee? Kobus Gaat Naar Appelscha, LUL, Pale, In Limbo, New Killer Stars, Daily Bread, De Basis en ga zo maar door. Allemaal kwalitatief goede Friese bands. Dat ze niet allemaal meer bestaan laten we maar even achterwege. De laatste jaren was de finale erg onvoorspelbaar geweest. Yellow House 21 won tegen elke verwachting in, maar ook de winst van Sväva (de finale bereikt op twee wildcards!) zagen niet veel mensen aankomen. Krijgen we dit jaar weer zo’n verrassing?

Djûke
Laten we beginnen met de grootste verrassing: Djûke. In het interview met 3VOOR12/Friesland, eerder deze week, werd deze singer-songwriter uit Leeuwarden de vreemde eend in de bijt genoemd, tussen alle gitaarbandjes. Dat is natuurlijk ook zo. Sterker nog, het is de enige vrouwelijke artiest in deze ‘mannelijke’ finale. Erg? Zeker niet. Djûke kan die druk aan. Eerder verraste ze het publiek al tijdens de voorronde in Café Scooters. Enkel begeleid door haar eigen pianospel, wist ze de drukke kroeg stil te krijgen. Tijdens de halve finale in Poppodium Iduna zagen we de volledige band. Ook tijdens de finale in Romein treedt Djûke op met drummer, contrabassist en achtergrondzangeres. Hou deze dame in de gaten.

The Hunting Party
De oplettende lezer zag net al In Limbo tussen de winnaars staan. In Limbo werd later Passengers. Passengers werd later The Hunting Party. Na het vertrek van Patrick Schaafstal, die wel een beetje als het hart van de band werd gezien, hebben Folkert Stuiver, Jeljer Glashouwer en Arjen Poppinga zeker niet stil gezeten. Met een nieuwe, stevigere sound wist het drietal als The Hunting Party vorig jaar indruk te maken op ondergetekende tijdens Freeze. Ook in de voorronde (Burgum) en halve finale (Drachten) wist The Hunting Party zich te onderscheiden van de concurrentie. Met name in Burgum was de band de terechte winnaar. Zal het verschil met de rest vanavond weer zo groot zijn?

Shovelle la Somé
Niet veel mensen dachten na de voorronde in Café Scooters dat Shovelle la Somé de finale van de Kleine Prijs van Fryslân zou bereiken. Veel technische problemen kregen de drie heren (toen nog als We Declare War), voor de kiezen met als resultaat een chaotische show. Desondanks kreeg de band alsnog een wildcard voor de halve finale in Drachten, waar ze als viertal (bassist Chris de Graaf werd tussendoor toegevoegd) wél wisten te overtuigen. Shovelle la Somé is precies wat deze finale nodig heeft: snoeihard.

Nicsz
De jonge band Nicsz krijgt nu al een kleine twee jaar de stempel ‘daar ga je nog veel horen.’ Tijdens deze editie van de KPvF maken de vier heren uit Bolsward de hoge verwachtingen meer dan waard. De stevige poprock van Nicsz werd in de halve finale maar nipt verslagen door David and the Dutchmen, maar ontving lovende reacties van de jury én een wildcard voor de finale. Een kleine maand geleden bracht het viertal nog het debuutalbum Mr. uit, volgens de zelfverzekerde band het begin van een mooie periode. Die hoge verwachtingen maken ze in ieder geval al zeker waar.

The Homesick
Geen idee wie de PR-medewerker van The Homesick is, maar diegene verdient wel een lintje. Ooit eens goed de berichten op Facebook bekeken? Deze drie ‘snotneuzen’ uit Dokkum (eindelijk komt die popscene daar eens écht los trouwens…) weten precies hoe ze zichzelf moeten verkopen. Ook op het podium, want The Homesick is toch echt dé vernieuwende band die de Friese popscene nodig heeft. De zelfgenoemde cultnoise, ook al zo’n succes bij ‘dat andere projectje’ Yuko Yuko, is een fris en nieuw geluid.

David and the Dutchmen
In 2010 deed bluesrockband David and the Dutchmen voor het eerst mee aan de KPvF. Geen succes. Zoals de heren zelf zeggen: "Eigenlijk hadden we toen geen idee waar we mee bezig waren, we deden maar wat." Dat was tijdens de voorronde en de halve finale wel anders. Alsof de vier heren een volledige transformatie hebben ondergaan. Met hun stevige, strakke songs wisten de heren onder andere The Homesick achter zich te laten. Hoewel de muziek misschien niet vernieuwend is, is David and the Dutchmen wel degelijk een kanshebber voor de winst.

De voorspelling
Je wagen aan een voorspelling voor de finale van de KPvF, is hetzelfde als écht vertrouwen hebben in het Wereld Kampioenschap voor het Nederlands Elftal. Kleine kans dat je gelijk krijgt, grotere kans dat je er volledig naast zit. Toch maar doen dan? Vooruit: The Homesick gaat de Kleine Prijs van Fryslân 2014 winnen. Waarom? Omdat deze drie heren een fris geluid zijn in de Friese popscene. Goeie nummers en met de juiste dosis arrogantie. Maar, het wordt wel een nek aan nekrace met Djûke.

---
De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt vanavond plaats in Poppodium Romein in Leeuwarden. Alvast benieuwd naar de volgorde? D-A-A-N zet ze traditiegetrouw voor je op een rijtje…