#KPVF14: Mindrazor wint in de Musykfabryk #KPVF14: Mindrazor wint in de Musykfabryk

Gevarieerde acts strijden om een felbegeerde finaleplaats

, Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Gerben Suurmeijer, Musykfabryk

#KPVF14: Mindrazor wint in de Musykfabryk

Gevarieerde acts strijden om een felbegeerde finaleplaats

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Gerben Suurmeijer, Musykfabryk ,

De strijd om de Kleine Prijs van Fryslân 2014 is in volle gang. Na de aftrap vrijdagavond in Café Scooters te Leeuwarden, is de tweede voorronde een dag later in Heerenveen. In de Musykfabryk strijden vijf bands om een plaats in halve finale. Ook deze avond is er veel variatie in de deelnemers, zowel muzikaal als qua leeftijd. Deze tweede voorronde kent in het cross-overgezelschap Mindrazor een terechte winnaar. Een eervolle vermelding is er ook: de jury roemt Guilty Pleasure voor hun frisse en enthousiaste optreden.

Aan het begin van de avond heerst er in de gezellige Musykfabryk een ongedwongen sfeertje. Niets wijst erop dat hier straks een keiharde strijd zal worden geleverd tussen vijf ambitieuze bands en artiesten. De zaal loopt langzaam vol. Het publiek heeft de weg naar de afgelegen Musykfabryk toch weten te vinden, en bestaat grotendeels uit supporters van de diverse deelnemers. Iets na half negen worden de aanwezigen welkom geheten en beklimt Mindrazor als eerste band het podium.

Ruim vier uur later mogen ze hun set hier nogmaals ten gehore brengen als winnaars, maar dat is dan natuurlijk nog niet bekend. Mindrazor, uit Drachten, werpt je met hun jaren negentig hiphop-metal crossover ruim twintig jaar terug in de tijd. Het maakt de act eigenlijk ook wel weer origineel. De heren van Mindrazor maakten in het verleden de Friese poppodia al onveilig onder de naam The Sonic Dimension. Na een pauze van zo’n twintig jaar is een doorstart bewerkstelligd, nu onder de naam Mindrazor. Een succesvolle doorstart dus. Het publiek deint binnen de kortste keren mee met de scherpe raps en vette beats. De toon is gezet.

Een groter contrast met Mindrazor is bijna niet denkbaar wanneer Katja Poltavets het podium beklimt en begint te spelen. Haar stem en een akoestische gitaar (af en toe twee achtergrond zangeressen), meer heeft Katja Poltavets niet nodig. Zij tracht hiermee de zaal te doen verstommen. Dit lukt aardig, totdat de aandacht van het publiek, na het derde nummer weer verslapt. En dat is jammer. Katja doet goed haar best en trakteert het publiek nog op een paar aardige liedjes. Maar de volle aandacht krijgt ze helaas niet meer.

Na Katja Poltavets is het de beurt aan Orange Fox. Dit vijftal met Friese oorsprong, resideert tegenwoordig in de regio Zwolle/Apeldoorn. Het lukt Orange Fox ten dele de jury te overtuigen van haar capaciteiten. De songs zijn goed en blijven wel hangen, maar niet voor lang. De band weet hoe ze zich moeten presenteren en doet dat ook goed, zowel op als naast het podium. Zo prijkt op de CV van Orange Fox een optreden in de Melkweg en zendtijd op 3FM. Maar vanavond moet het in de praktijk gebeuren en dat blijkt niet voldoende voor de winst.

Vervolgens is het de beurt aan de band Guilty Pleasures, die in de Musykfabryk een thuiswedstrijd speelt. Powerpop met een brede grijns! Zangeres Rogina de Jong is de aanstichtster van dit alles, met haar aanstekelijke plezier en enthousiasme. Ze is zich bewust van haar plek in de schijnwerpers en daar is niks mis mee. Het verbloemt echter wel het gebrek aan echt pakkende songs. Het is in ieder geval voldoende voor de jury om Guilty Pleasures te belonen met een eervolle vermelding.

Blue Resort

Als afsluitende band mag Blue Resort uit Leeuwarden het podium betreden. De vier late tieners maken pakkende indiepop. Met de kleine Jeroen Rood heeft de band een goede zanger in huis. Ook muzikaal valt er weinig op aan te merken. Blue Resort heeft enkele leuke songs op het repertoire staan, maar ook hier zou meer variatie niet misstaan. De potentie is er in elk geval.

---
Gezien: Voorronde Kleine Prijs van Fryslân
Waar: De Musykfabryk, Heerenveen
Wanneer: zaterdag 15 februari 2014
Opkomst: goed

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland