#KPVF14: David and the Dutchmen wint eerste voorronde

Nipte overwinning op The Homesick in café Scooters

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Café Scooters ,

De strijd om de Kleine Prijs van Fryslân is losgebarsten. De eerste voorronde is inmiddels een feit en daarmee hebben we ook een eerste winnaar: bluesrockband David and the Dutchmen wist zich te kwalificeren voor een plek in de halve finale. Hiervoor moest de band het tegen vier andere acts opnemen in een goed gevuld café Scooters.

De voorronde in Scooters kent traditioneel een sterke bezetting: vorig jaar rolden er meerdere finalisten uit deze voorronde. Dit jaar wordt de avond geopend door DerGjitr. De insteek van deze Friese rapper is sympathiek: geen stoer gebral, maar teksten over persoonlijke twijfel in de stijl van Fresku. Hier houdt de vergelijking echter ook snel op, want de uitvoering laat nog veel te wensen over. De beats zijn repetitief en zwak, de refreinen zijn pijnlijk simpel en nummers stoppen abrupt zonder enige overgang naar de volgende track.

Het feit dat de volgende act wederom een Friese rapper is, stemt aanvankelijk niet hoopvol. Niekmaistro blijkt echter over het nodige talent te beschikken. Zijn nummers hebben een prima flow en hoewel de beats niet uitzonderlijk zijn, werken ze wel.

Hetzelfde valt helaas niet te zeggen over de teksten. Het is bemoedigend dat hij niet de zoveelste rapper is die het over geld en drank heeft, maar zijn teksten over maatschappelijke betrokkenheid en normen en waarden zijn wel erg prekerig. In de afsluiter Kameraden laat Niekmaistro nog wel zijn potentie zien. Dit nummer is met gemak het hoogtepunt van zijn set.

Dreamadelica is een relatief nieuw duo uit Leeuwarden dat dromerige gitaarmuziek maakt. Voor het grootste gedeelte speelt de band gedegen popliedjes met een warm gitaargeluid. De zang wisselt hierbij tussen zangeres Lyan en gitarist Andrea. De afwisseling tussen een rauw en een warm stemgeluid brengt de nodige variatie in de set. Minpunt zijn de covers die tussen het eigen materiaal door gespeeld worden. Met name de keuze voor Ironic van Alanis Morissette is weinig origineel en er wordt niet zoveel aan het nummer toegevoegd. Gelukkig is het eigen materiaal wel in orde.


Het hoogtepunt van de avond komt in de vorm van het drietal The Homesick. De band weet indruk te maken met hun noisepop, een soort jaren '80 postpunk gemixt met de nodige dosis galm. De band weet een uitstekende balans te vinden tussen de galmende zang, krachtige drums en subtielere gitaarriffs, zodat geen van de elementen verdrinkt in de mix – wat nog wel eens het geval is bij noisebands. Dit betekent overigens niet dat de gehele set foutloos is. Op sommige punten wordt er zoveel reverb op de stem gezet dat de nummers iets aan kracht inboeten. Afgezien daarvan levert de band een uitstekend optreden, met nieuwe single Cut your hair als hoogtepunt.


De laatste band van de avond is geen onbekende bij de Kleine Prijs van Fryslân, de groep deed in 2010 namelijk ook al een gooi naar een finaleplek. Dat lukte toen niet, maar vanavond is David and the Dutchmen in vol ornaat terug. Met hun funky bluesrock weet de band een overtuigende show neer te zetten. Met name de performance van de mannen pakt goed uit bij het publiek en weet zelfs meerdere mensen in beweging te krijgen. De band weet ook de jury te overtuigen en neemt uiteindelijk de overwinning van deze voorronde mee naar huis.


---
Gezien: Voorronde Kleine Prijs van Fryslân 2014
Waar: Café Scooters, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 14 februari 2014
Opkomst: goed