#KPVF14: Het spoor terug... Alpine Pack

"We deden mee omdat we wilden spelen"

Tekst: Theo van der Veer ,

Vier jaar geleden won Alpine Pack de Kleine Prijs van Friesland. Er werd een gouden toekomst voorspeld en de band speelde op interessante festivals als Freeze en Eurosonic. Daarna werd het stil. Alle aandacht voelde voor frontman Roy Veenstra erg onnatuurlijk. Hij had moeite hiermee om te gaan en belandde in een schrijversblok, voor Veenstra aanleiding om Alpine Pack op een laag pitje te zetten en later zelfs op te doeken.

Roy, wat herinner jij je nog van de Kleine Prijs van Friesland 2010? En van het moment waarop bekend werd dat jullie gewonnen hadden?
“Ik kan het me niet zo heel goed meer herinneren. Ik vond het superspannend en wilde heel graag dat we zouden winnen. Ik had wel gedacht dat we een kans zouden maken, maar niet dat wij zouden winnen. Ik dacht eigenlijk dat Hille Stellingwerf (tegenwoordig When We Are Wild) zou gaan winnen. De eerste ronde vond ik het allerleukst. Dat was in Café Scooters in Drachten. We deden mee omdat we wilden spelen. Misschien was het ons eerste optreden, ik weet het niet meer zo goed. Ik weet wel dat Gertjan, onze gitarist, de avond vooraf nog gauw een nieuwe (tweedehands) versterker heeft opgehaald uit Utrecht. Omdat hij zelf geen geschikte versterker meer had. Café Scooters in Drachten is heel klein en het geluid was hard.”

Wat weet je nog van de concurrentie? Wie had jij vooraf zelf getipt?
“Hille Stellingwerf deed mee, Dial-A-Poets (de band van Jan Petersen, ook bekend als Grootmeester Jan) en Achter Gordijnen van Vrijheid (van Marc Hoenderboom). Die maakten allemaal kans om te winnen in de finale. De andere twee bands kan ik me niet meer herinneren, sorry.”


Dan win je dus die Kleine Prijs van Friesland 2010, wat levert het jullie vervolgens op?

“We mochten optreden op het Freeze Festival in de Harmonie, we speelden tijdens Eurosonic in Groningen en we kregen opnametijd in een studio in Leeuwarden. Daar hebben we geen gebruik meer van gemaakt, omdat we niet lang na de Kleine Prijs van Friesland gestopt zijn met Alpine Pack. We hebben ook niet meer in de Melkweg gespeeld, voor de SENA-prijs. Dat heeft Hille uiteindelijk gedaan met zijn band.”

“Voor mij persoonlijk leverde het verder op dat ik kennismaakte met andere muzikanten en daardoor ook in andere bandjes terecht kwam. Marc Hoenderboom, die met Achter Gordijnen van Vrijheid aan de Kleine Prijs van Friesland meedeed, heeft later een paar keer met ons meegespeeld (op eufonium) en gezongen. Dat vonden we heel erg leuk.”

Zou jij een beginnende band aanraden om aan de Kleine Prijs van Friesland deel te nemen?
“Dat moet je zelf uitmaken, denk ik. Volgens mij hangt het er een beetje van af wat voor band je bent en wat je ermee wilt. Als je van competitie houdt, dan zou ik meedoen. Of als je gewoon lekker wilt spelen en je wilt weten wat een jury van je vindt, dan ook.”

“Ik zou zelf niet meer zo snel aan een bandwedstrijd meedoen. Maar voordat we wonnen, had ik met andere bandjes al twee of drie keer meegedaan aan de Friese bandcompetities en de Kleine Prijs van Fryslân, dus ik heb best vaak meegedaan’.

Alpine Pack is al een tijd niet meer actief, bestaat de band nog? Heeft Roy Veenstra nog interessante (muzikale) plannen?
“Nee, de band bestaat al een hele tijd niet meer. We gaan daar niets meer mee doen. Ik heb geen interessante plannen, dus verwacht maar niets. Mocht er te zijner tijd toch iets komen, dan zien en horen jullie dat vanzelf wel.”