#KPVF14: Het spoor terug... De Basis

“Het moment dat we wonnen was heel euforisch”

Tekst: Theo van der Veer ,

Op zondag 26 april staat de Nederhopband De Basis middels een wildcard in de finale van de Kleine Prijs van Friesland 2009. Een bloedstollende eindstrijd: volgens de kenners maken alle deelnemers kans om te winnen. De Basis trekt uiteindelijk aan het langste eind. De groep laat onder andere Yorn Overwijk & The Heatmachine en Disintegrate nipt achter zich. Helaas is het binnen twee jaar alweer voorbij met de Basis, maar alle leden vinden hun eigen weg in de muziekwereld. 3voor12/Friesland blikt met rapper Ico Balt terug op het jaar dat De Basis de Kleine Prijs van Friesland won.

Ico, wat herinner jij je nog van de Kleine Prijs van Friesland 2009? En van het moment waarop bekend werd dat jullie gewonnen hadden?
“Ik weet nog dat het voor ons heel spannend was. We hadden weinig live ervaring als band. Wel weet ik dat we voor de Kleine Prijs van Friesland een volledig nieuwe set hadden geschreven en daar als band helemaal achter stonden. Wat dat betreft dachten we wel dat we een kans zouden maken. Ik herinner mij dat ik tijdens de show een bloedneus kreeg en het publiek om tissues vroeg. Het moment dat we wonnen was heel euforisch." 

Wat weet jij nog van de concurrentie, wie had jij vooraf zelf getipt?
“Ik weet nog dat wij ons geld hadden gezet op Yorn Overwijk & The Heatmachine. Die waren ook favoriet. Op de avond zelf slaan de zenuwen toe en dan tip je eigenlijk elke band, behalve jezelf.”

Dan win je dus die Kleine Prijs van Friesland 2009. Wat levert het jullie vervolgens op?
“Vooral een enorme boost. We waren super trots dat wij als beginnende band direct deze prijs in ontvangst mochten nemen. Verder hebben we onze EP toen opgenomen. Het mooiste van alles vond ik dat wij als zesledige band vol passie en vuur zaten. We werkten alle zes even hard en hadden onze eigen kwaliteiten. Na het winnen van de Kleine Prijs waren we gewoon super gemotiveerd en het was een ijzersterke samenwerking." 


Zou jij een beginnende band aanraden om aan de Kleine Prijs van Friesland deel te nemen?

"Ja. Speelervaring, live-ervaring, hectische-soundcheck-alles-loopt-mis-extra-zenuwachtig-ervaring en het feit dat het een wedstrijd is. Dat alles geef je een schop onder de reet. Daarnaast krijg je natuurlijk veel feedback. En als je wint is het helemaal mooi. Ik weet nog dat Sväva vorig jaar niet mee wilde doen, hun zelfvertrouwen is na de overwinning enorm omhoog gekrikt." 

De Basis bestaat helaas niet meer, maar alle leden hebben hun weg gevonden in de muziek bij andere bands. Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
"Veel mensen vonden het jammer dat De Basis ermee ophield. Wij zelf ook. Maar alles krijgt weer een plek. Het stoppen met De Basis heeft alle leden nieuwe perspectieven gegeven. Jelmer, Bonne & Jelle spelen in de supervette en energieke band Diff. Atser ging naar Daily Bread. Hoewel ook Daily Bread is gestopt, zie ik voor hem een rooskleurige toekomst." 

"Ik heb mij kunnen verdiepen in nieuwe stijlen en in samenwerkingen, waaruit de band Sklero geboren is. Marcel Caron brengt binnenkort zijn eigen plaat uit. Daarnaast hebben Marcel en ik de keus gemaakt om ons in muziekproductie, songwriting en sounddesign te verdiepen. Hieruit is ons bedrijf Snoet & Smoel ontstaan. Stiekem droom ik er nog wel eens van om samen met deze groep de studio in te stappen of een show te spelen. Het was wat het was; een goeie Basis."