#KPVF14: End Of Bunch wint in Balk

Overtuigende winnaar bij gedevalueerde voorronde

Tekst en foto's: Theo van der Veer ,

't Haske in Balk is deze avond het decor van de vierde voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân. Het voormalige jongerencentrum is enkele jaren geleden gerenoveerd en is inmiddels uitgegroeid tot een cultureel centrum, met een poppodium waar Balk trots op mag zijn. De publieke belangstelling valt schromelijk tegen. Er staan voor deze avond vijf acts op het programma, maar helaas moeten rapper Triple X en de Friestalige hardcoreband Ald Sear verstek laten gaan. Dit vergroot de kansen van de drie overgebleven deelnemers, maar een gedevalueerde voorronde wordt het op deze manier wel, spijtig.

Het Friese dorpje Rien telt naar verluid zo'n 130 inwoners. Vier van hen zitten in de punkrock band Shit Hits The Fan. Om van een echte scene te spreken gaat dus wat te ver. Het viertal maakt melodieuze power punkrock. Eind vorig jaar verschijnt hun debuutalbum, The First And Worst Record. Een album vol maatschappijkritische teksten. Natuurlijk speelt de band voornamelijk materiaal van dit album, maar er is ook ruimte voor twee covers, van The Offspring en Pennywise. Hiermee verraadt de band haar invloeden, maar daar is niets mis mee. Het begin is goed. Opvallend is de apathische houding van de bandleden. De nieuwe zanger Willem van der Ende lijkt zich volledig op zijn tekst te concentreren en is daarbij geheel in zichzelf gekeerd. Drummer Douwe Booij wordt later door de jury nog geroemd vanwege zijn enthousiasme en als voorbeeld gesteld voor de rest van de band.

End of Bunch is een old school punk band uit Drachten. Social Distortion is duidelijk een bron van inspiratie. Het rauwe stemgeluid van zanger Marinus van Essen roept ook associaties op met Bad Religion. In 2010 brachten ze hun debuut EP Make it Last uit. Inmiddels zijn er nieuwe songs geschreven en opgenomen. Enkele van deze songs worden vanavond gespeeld. Ondanks een gastmuzikant (Jeljer Glashouwer van The Hunting Party op gitaar), speelt de band een strakke set en zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Dit wordt dan ook geprezen door de jury, die wel een kanttekening plaatst bij de originaliteit. Het staat een terechte overwinning in Balk niet in de weg.

De laatste band die het podium in Balk mag beklimmen is Soultastic. De muzikale oorsprong van deze heren gaat terug tot in de late jaren ‘80, één brok ervaring en vakmanschap! Muzikaal staat Soultastic als een huis. De band is goed op elkaar in gespeeld. Maar, ondanks verwoede pogingen van zanger Anno Westerhof, blijft de interactie met het publiek tot een minimum beperkt. Iets wat door de jury als een minpunt wordt gezien. Het zou mooi zijn als de rest van de band iets minder ingetogen muziek maakt. Ook de originaliteit trekt de jury in twijfel. Als showorkest, met een groot publiek bereik, heeft deze band zeker potentie. Dit publiek bereiken ze vanavond in Balk echter niet en ook de jury krijgen ze niet aan hun kant.

---
Gezien: Voorronde Kleine Prijs van Fryslan
Waar: 't Haske, Balk
Wanneer: zaterdag 1 maart 2014
Opkomst: zeer matig