KPvF 2013: The Ease wint in Zero

Indie-pop-party-bluesband wint vierde voorronde

Inge Heslinga ,

Afgelopen zaterdag 23 februari was er niet alleen een voorronde in Heerenveen, maar ook een in jongerencentrum Zero in Dokkum. Met Bad End, The Ease, The Exitlight Empire, Swahili Air Raid en Sweetgodanimals was het een zeer gevarieerde avond. De jury had het moeilijk om één band te kiezen, maar uiteindelijk ging The Ease er uiteindelijk met de overwinning vandoor. Zoals altjd maken de andere bands nog altijd kans op een wild-card…

Op het moment dat we binnenkwamen, waren de oudgedienden van Bad End net begonnen met hun set. Dit vijftal heren kreeg de vervelende taak om de avond te openen, maar zoals we van ze gewend zijn, kostte hen dat geen enkele moeite. De jury was oordeelde dat Bad End “aangenaam is om naar te luisteren”. Hun “ontspannen (neder)rock en rockballads loopt lekker door, waarbij de ballads nog net wat mooier zijn dan de up-tempo-songs”. Eén jurylid schreef bij de positieve punten dat de drummer lekker strak speelde en dat de zanger lekker uit z’n dak ging.

Tweede band van de avond was The Ease, naar eigen zeggen een indie-pop-party-bluesband. De presentator van Zero brak zijn tong bijna bij het uitspreken van deze term. De jury oordeelde: “uitnodigende podiumpresentatie, pakkende riffs, fijne gitaarsolo’s, lekkere groove.” De tekstbeleving van de zanger vond de jury erg goed en gedurfd.

En toen kwam Nuno Bettencourt het podium op! Oh nee, het was de band The Exitlight Empire. De jury vond het erg boeiend. “Mooie dynamiek in de nummers, gevoelig en subtiel. Veelbelovend. Mooie heldere stem van de zanger, dramatische rock, jong talent, mooie onverwachte dingen zoals de tamboerijn.” Een jurylid noteerde zelfs in het rapport: “Te gek, mannen. Mooi optreden!” (Voor de ouderen onder ons: Nuno was de gitarist van Extreme. Voor de jongeren onder ons: Nuno is de gitarist van Rihanna.)

Na een iets te lange ombouwsessie werd het publiek getrakteerd op iets héél anders! Wat was het? Noise-gabber-hardcore-thrash-techno? En dan experimenteel? De twee heren van de Swahili Air Raid maken met hun laptops en draaitafels een bijzondere combi van beeld en (hard) geluid. Steekwoorden van de jury: “Provocerend en grensverleggend.” “Zeer experimenteel, out of the box, gedurfd.” “Verbaasd, nog nooit zoiets eerder live gezien”.

En last but not least: Sweetgodanimals. De jury liet zich aangenaam verrassen: “Volwassen stemgeluid van de zanger! Lekkere riffs. Ontspannen presentatie, goed op elkaar ingespeeld. Instrumenteel sterk. Zelfverzekerd. Drummer heeft een heerlijke sound.” De jury was er daarom van overtuigd dat deze band nog veel groter zal groeien.

---
De volgende voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân vindt vrijdag 1 maart plaats in It Badhûs in De Westereen.