#KPVF2013: The Flying Trashcans eerste finalist van 2013

Band vol jonge honden "groovet als een tiet"

Inge Heslinga ,

Wat had de jury het moeilijk, afgelopen vrijdagavond in Het Bolwerk in Sneek. Zes bands namen het tegen elkaar op in de halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013. Het niveau was buitengewoon hoog en de totale puntenaantallen in de juryrapporten ontliepen elkaar nauwelijks.

Toch moest de jury, bestaande uit Marius van der Leij (zanger/gitarist bij o.a. Croonparade), Bonne van der Wal (bassist bij o.a. Sklero en De Basis) en Jelle Hoeksma (saxofonist bij Mr. Wallace), binnen een klein half uur de knoop doorhakken. Wikken en wegen, appels en peren, maar het was uiteindelijk The Flying Trashcans die er met de buit vandoor ging: een plek in de grote finale van de Kleine Prijs van Fryslân op zaterdagavond 1 juni in poppodium Romein te Leeuwarden.

En zoals presentator D-A-A-N ook al vertelde op het Sneker podium: wees niet getreurd als je band niet direct doorgaat naar de finale. Na afloop van alle halve finales steken de juryleden namelijk nog eenmaal de koppen bij elkaar om nóg eens drie extra finalisten te kiezen. In totaal hebben we in de finale dan 3 halve-finale-winnaars en 3 wildcard-winnaars. Dat doen we op deze manier, omdat bands willekeurig worden ingedeeld in de halve finales. En op deze manier heeft iedereen evenveel kans om die finale te bereiken.

Het oordeel

Uit Bolsward en omstreken komt het poprockviertal NICSZ (spreek uit: Nix). De jonge honden wonnen onlangs de voorronde in de Musyfabryk in Heerenveen en kregen in de halve finale de ondankbare taak om de avond te openen. NICSZ kwam, zag, en overwon bijna, want de show die ze gaven was erg goed en de jury heeft dan ook lovende woorden genoteerd in het juryrapport: “Sterke samenzang. Catchy, sterke refreinen. Goeie keuzes in het arrangement van het tweede nummer. Goeie zang en uitspraak. Drummer is top. Goede bastechniek.”

The Exitlight Empire is een jonge rockband uit Dokkum. Daar wonnen ze nét niet de voorronde, maar met een wildcard stonden ze tóch in de halve finale. En dat de band een grotere zaal verdient, bewijzen ze hier in Sneek vol overgave. “De frontman is ijzersterk, de zang staat als een huis”, schrijft één van de drie juryleden in zijn rapport.” “Strontzuivere vocalen“, noemt een andere jurylid het, waarbij hij opmerkt dat hij The Exitlight Empire als Radiohead-fan VET! vindt. En over de drummer: “Erg strak. Goeie groove. Straalt spelplezier uit.”

Als de derde band van de avond aantreedt, is het even wat passen en meten, want Wood & The Healers staat met maar liefst 10 man op het podium. Centraal middelpunt van de groep is singer-songwriter Bente Hout uit Leeuwarden, en zij kan met een tevreden gevoel terug kijken op de avond. De jury noteerde namelijk: “Goede composities. Echte frontvrouw met goede uitstraling. Liedjes zijn catchy.” Pluspunten zijn er ook voor het diverse intrumentarium, waaronder viool, trompet en mandoline, en voor de composities in het algemeen. 

Het is maar goed dat er bij Buffalo Roam geen dames op het podium staan, want in het juryrapport staan de woorden “dik, vet en ranzig” en dat had vast wat trauma’s opgeleverd. Maar ach, iedereen die de band kent, weet ook wel dat die beschrijving slaat op de sound van de band en niet op de lenige lijfjes van de doorgewinterde muzikanten. “Beukt als een gek, super strak”, staat in de rapporten. “Recht-toe recht-aan riffs met overtuiging gespeeld” en “Het 3e nummer is een regelrechte hit!” en ook “De lol en het speelplezier is te zien!” En niet te vergeten: een dikke plus voor de “te gek” gebreide rode wintertrui van de gitarist.

Hiphop een vreemde eend in de bijt tijdens de Kleine Prijs? Helemaal niet! En zeker niet de hiphop zoals de Leeuwarder Madoc die brengt. Met de ondersteuning van een zeskoppige begeleidingsband laat hij alle monden in de zaal openvallen. “De teksten lopen lekker, er zit een goeie flow in en beatmaker Jan (Meneer Produceer) versterkt dit”, lezen we in het rapport. En verder nog: “Superstrakke band, goeie beats, prima qua aankleding en publieksparticipatie, rijke tracks, supersound, beste groove van de avond“. Ook krijgt Madoc complimenten voor zijn goede podiumpresentatie.

Last but not least is het de beurt aan The Flying Trashcans uit Sneek/Leeuwarden. De band won vorig jaar de Beat The Band-contest, een samenwerking tussen Friesland Pop, het CvK Sneek en de Downbeat Maestros. Daarom staat de groep vanavond in de halve finale en elke aanwezige was daar maar wat blij mee. Want wat een energie tonen die vliegende prullenbakken onstage. Zomaar een greep uit de juryrapporten: “Samenspel was indrukwekkend. Enorm enthousiasme wat overslaat op het publiek. Indrukwekkende solo’s. Originele sound. Festival op z’n kop. Groovet als een tiet.” En dus ging de laatste band met de overwinning naar huis.

--
De volgende halve finales van de Kleine Prijs van Fryslân zullen plaatsvinden in Drachten en Wolvega:

Vrijdag 19 april – 20 uur – Iduna, Drachten – GRATIS
Alligator Running Shoes
Downbeat Maestros
Lyonite
Sofia Nero
Timbertoe
The Horrible Twunts

Zaterdag 20 april – 20 uur – MIX, Wolvega – GRATIS
Cosmic U
The Ease
Jürgen Visser & De Linkse Hobby’s
Stuart Mavis
Sväva
+ winnaar Joppop Battle