#KPVF2013: Stuart Mavis wint derde halve finale Kleine Prijs van Fryslân

Cosmic U, Sofia Nero en Sväva ontvangen wildcard

Inge Heslinga ,

Publiek, jury en zélfs de muzikanten zijn het er over eens: het niveau van de Kleine Prijs was nog nooit zo hoog. Na vele voorrondes en halve finales hebben zes talentvolle Friese bands zich weten te plaatsen voor de grote finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013. Zij gaan op zaterdag 1 juni in Poppodium Romein in Leeuwarden de muzikale strijd met elkaar aan: Cosmic U, Downbeat Maestros, The Flying Trashcans, Sofia Nero, Stuart Mavis en Sväva. De winnaar is een jaar lang het uithangbord van de Friese popmuziek en neemt mooie prijzen mee naar huis.

Bands met elkaar vergelijken, het went eigenlijk nooit. Tijdens de Kleine Prijs let de jury op verschillende onderdelen, zoals originaliteit, creativiteit, podiumpresentatie, compositie en speelvaardigheid, maar een band objectief beoordelen is een lastige, zo niet onmogelijke klus. Alle juryleden hebben een andere achtergrond, een ander referentiekader en andere muzikale voorkeuren. Ook in de MIX in Wolvega liep de discussie weer hoog op. 

Want wat de ene band nét mist, heeft de andere band weer te veel en andersom. Toch kwam de jury uiteindelijk toch tot een unanieme beslissing: Stuart Mavis verdient een plek in de finale op zaterdag 1 juni in Poppodium Romein. In de jury zaten Marius van der Leij (zanger/ gitarist Croonparade), Tjerk Jansma (gitarist NewSense Memory) en Jort Klarenbeek (hoofdredacteur 3VOOR12/Friesland). 

Guilty Pleasure

Een avond eerder stond poprockband Guilty Pleasure uit Heerenveen nog op de planken van de Joppop Battle in ‘t Jop in Oosterwolde en ging daar met de hoofdprijs naar huis: een show op het Joppop Festival én een plekje in de halve finale van de Kleine Prijs. In Wolvega mag de band daarom openen en Guilty Pleasure doet dat met verve. De jury heeft er ook meteen zin in en schrijft enthousiast in de rapporten: “Catchy en divers, mede door het gebruik van akoestische en elektrische gitaar. Goede communicatie onstage, waardoor de podiumpresentatie goed is.” “Het plezier straalt er vanaf en dat brengt de band over op het publiek. “Leuke en goede zangeres met goede uitstraling!”

Jürgen Visser en De Linkse Hobby's

Voor de tweede band gaat de microfoon een halve meter hoger de lucht in, waardoor presentator D-A-A-N op z’n tenen moet staan om de act aan te kondigen. Singer-songwriter Jürgen Visser, die vanavond optreedt met zijn begeleidingsband De Linkse Hobby’s, gaat namelijk een aardig eindje richting de twee meter. Wanneer Jürgen begint te zingen, valt de hele zaal stil, “want wat een heerlijke, goeie stem“, noteert de jury. “Jürgen straalt positiviteit uit naar het publiek. De nummers spreken aan, goed bezig!” En ook lezen we: “Mooi geheel, goede sound, goede muzikanten, goede zanger en zangeres, goed uitgedachte composities.”

Sväva

Sväva treedt als derde band aan en als frontvrouw zien we wederom Bente Hout, die twee weken eerder nog in de halve finale in Sneek stond met haar tienkoppige band Wood & The Healers. Vanavond staan er slechts vijf man on stage (onder wie twee vrouw), maar dat is genoeg om de jury te imponeren. “Muzikaal erg sterk, originele en aparte stijl. Sfeervolle partijen van synthesizer, stem-effecten en gitaar.” “Meeslepende composities, strak en beheerst gespeeld.” “Door alle subtiele toevoegingen is elk nummer heel compleet en wordt er een sterke sound gecreëerd. Dit vormt een sterke basis.”

Stuart Mavis

Ook Stuart Mavis is geen onbekende meer in de wereld van de Friese bandwedstrijden. Kortgeleden won het viertal namelijk de 058 Music Battle van de Leeuwarder Hogescholen. Stuart Mavis schreef ook de Kleine Prijs-voorronde van De Westereen op zijn naam, dus de verwachtingen in Wolvega zijn hoog. De jury schrijft er het volgende over: “Zang en muzikaliteit erg sterk. Enthousiaste presentatie en leuke interactie met het publiek. Duidelijke structuur in de nummers, band klinkt als één geheel.” “Catchy as hell. Diversiteit maakt het fijn om naar te luisteren.” “Drum en bas überstrak. Heerlijke luisterliedjes, ik denk dat boekers hier blij mee zullen zijn.”

The Ease

Wie Partypopindieblues zegt (of er in slaagt om het uit te spreken), zegt natuurlijk The Ease. Deze Leeuwarder band kaapte de overwinning in Dokkum en mag nu ook in het zuiden van de provincie muzikale zieltjes gaan winnen. In het kielzog van de band is een groep dames meegereisd, die tijdens hun show non-stop doorswingt. “Goede gitaristen, prima sound, degelijke band en leuk voor feestjes”, noteert een jurylid. Een ander schreef: “De nummers zijn pakkend en daardoor gaat het publiek makkelijk mee.” En de derde: “Muzikaal overtuigend. De zanger is zichzelf en weet er een feest van te maken. De solo’s waren heerlijk.”

Cosmic U

Als zangeres/percussionist Hiltje Andringa met een enorme trommel door de zaal naar het podium loopt, is iedereen verbaasd en nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Het drumstel van de backline wordt afgedekt, de grote trom wordt front and center gepositioneerd en geflankeerd door slechts twee gitaristen begint Hiltje en haar Cosmic U aan een sfeervolle set. De jury is onder de indruk. “Sterke composities. De zangeres is een unieke verschijning, haar stemgebruik was super gecontroleerd. Speelvaardigheid was erg goed.” “Compositie, originaliteit en creativiteit zijn buitengewoon. De nummers dragen energie en kracht.” “Muzikaal erg sterk. veel sfeer. Interessant gebruik van stem en instrumenten.”

Finale 2013

Op twaalf locaties, verspreid over de hele provincie Fryslân, kregen de afgelopen maanden bijna veertig bands (zo’n 175 Friese muzikanten) de kans om zich aan een breed publiek te presenteren. Zes bands zijn nu nog in de race en maken in de finale kans op mooie prijzen: voor €1500,- aan studiotijd bij een Friese muziekstudio naar keuze, bandcoaching, optredens op Freeze en Eurosonic, een multimediaprijs t.w.v. € 1000,- en diverse instrumentenvouchers t.w.v €100,-. 

Een dag na de laatste halve finale werden ook de winnaars van de wildcards bekend gemaakt, waarmee de line-up van de finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 compleet is. Naast de reeds bekende finalisten werden Cosmic U, Sväva en Sofia Nero aan de line-up van de finale toegevoegd. Hiermee komt de lijst van finalisten van 2013 er alsvolgt uit te zien: 

Cosmic Upost-rock – Leeuwarden
Downbeat Maestrosrockabilly – Leeuwarden
The Flying Trashcans - psychadelic rock – Leeuwarden/ Sneek
Sofia Neroalternative rock – Rinsumageest
Stuart Mavispoprock – Friesland/ Groningen
Sväva dreampop – Leeuwarden

Tijdens het juryoverleg geeft folkband Yellow House 21, de winnaar van de Kleine Prijs 2012, een gastoptreden. De band speelde het afgelopen jaar door het hele land, speelde op Eurosonic en het bevrijdingsfestival en reisde zelfs af naar Koerdistan voor een speciale show. Gastheer van de finale is D-A-A-N, De Altijd Aparte Nederlander, bekend van de hit ‘Hé Hallo’ en sinds kort ook Stadsperformer van Leeuwarden.

--
De grote finale van de Kleine Prijs van Fryslân is op zaterdag 1 juni 2013 in Poppodium Romein in Leeuwarden. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur, de speelvolgorde is volgens loting. De entree bedraagt 5 euro.