#KPVF2013: Downbeat Maestros tweede finalist van 2013

Winnende band wordt in jodelahiti-opera-stijl aangekondigd

Tekst: Inge Heslinga | Foto's: Oscar Anjewierden ,

In de Noordse mythologie is Iduna de godin die de Appeltjes van de Eeuwige Jeugd bewaart. Nou, zulke sappigheden had ook het Drachtster Iduna voor ons in petto tijdens de tweede halve finale van de Kleine Prijs 2013, want wat stonden daar weer veel goede bands! De zanger van The Horrible Twunts merkte het ook al op: “Vijf jaar geleden deden we ook mee, maar het niveau is anno 2013 vele malen hoger”.

Groot is dan ook het medelijden met de hardwerkende jury, die maar één band mag aanwijzen voor een finaleplek. Na een lange discussie en het afwegen van alle voors en tegens, plussen en minnen en pro’s en contra’s, werd de knoop even na middernacht doorgehakt: de Downbeat Maestros plaatsen zich rechtstreeks voor de grote finale op zaterdag 1 juni in Poppodium Romein.

De jury bestond uit Marius van der Leij (zanger/ gitarist Croonparade), Jelle Hoeksma en Hans Oosterhaven (saxofonist en toetsenist Mr. Wallace) en Kristian Dijkstra (percussionist Madera, cajon-docent).

Wildcards

D-A-A-N heeft het meerdere keren benadrukt: wees niet getreurd als jouw band niet gewonnen heeft. Na afloop van alle halve finales steken de juryleden namelijk nog eenmaal de koppen bij elkaar om nóg eens drie extra finalisten te kiezen. In totaal staan in de finale dan 3 halve-finale-winnaars en 3 wildcard-winnaars. Dat doet organisator Friesland Pop op deze manier, omdat bands willekeurig worden ingedeeld in de halve finales. En zo heeft iedereen evenveel kans om die finale te bereiken. En bovendien: er staan bij de halve finales altijd meerdere festival- en podiumprogrammeurs in de zaal, dus een show is nooit voor niets!

Wavebreaker

Soms heb je het als concertorganisator niet gemakkelijk, zeker niet als er in de aanloop naar een halve finale twee bands uitvallen door persoonlijke omstandigheden (Lyonite en Alligator Running Shoes). Zoiets is natuurlijk nooit te voorkomen, maar wat een verademing is het dan dat een band als Wavebreaker zonder blikken of blozen naar Drachten rijdt om in te vallen en een sterke show neerzet. Heerlijk, zo’n professionele instelling! De jury was ook positief en noteerde vele pluspunten bij deze Leeuwarder rockband: de algehele sound, de goede zang, de gitaarsolo’s, strakke drums en de meerstemmige zang. De hoogste punten scoorde Wavebreaker op speelvaardigheid. Maar ook: “Goede gevarieerde composities, de liedjes luisteren lekker weg.”

Timbertoe

De Neanderfunkers van Timbertoe wonnen de voorronde in het Drachtster café Scooter’s en hebben voor de halve finale een gezellige vriendengroep meegenomen ("de Commissie Sfeerbeheer", aldus D-A-A-N). En die aanhang was niet voor niets naar Iduna afgereisd, want wat ze zagen, was "oprecht en recht voor z’n raap", lezen we in de juryrapporten. "De drummer was lekker fanatiek, vol overgave, dat komt over!" Over de bassist: "Slap bass, nice!" En verder: "Vooral het laatste nummer bleef hangen en jullie uitstraling dwingt sympathie af."

Downbeat Maestros

Als er dan een contrabas het podium wordt opgetild, weet je dat het tijd is voor de Leeuwarder rockabillyband Downbeat Maestros. Menig wenkbrauw ging omhoog toen de band even later door D-A-A-N werd aangekondigd in jodelahiti-opera-stijl: ideetje van de Maestros zelf. Eigenlijk wilden ze dat D-A-A-N ging rappen, maar dat zag hij niet zitten. Jodelend operazingen vond D-A-A-N daarentegen wél een goed plan… Wij van achter de schermen houden ons, met een grote glimlach, wijselijk stil. In de juryrapporten lezen we veel positieve kritieken: “Goed uitgevoerd, strak, goede aankleding. Heerlijke solo-gitarist. Hoog show-gehalte.” En in een ander rapport: “Verbazend genoeg: twee frontmannen en het werkt! Vrolijke energie!” Alle juryleden noteerden achten en negens voor de presentatie en speelvaardigheid. 

the Horrible Twunts

En dan is het voor menigeen even schrikken als de mannen van The Horrible Twunts uit Oosterwolde hun set beginnen. Gebrul, gebeuk, gedreun en geschreeuw, oftwel een loeiharde pot metalcore en het duurt dan ook niet lang voordat de eerste fanatieke moshpitters voor het podium tegen elkaar opspringen en hun nekspieren aan het werk zetten. “Een bezoek aan een show van The Horrible Twunts kan resulteren in nekpijn en lichte verwondingen“, waarschuwt de band daarom ook in hun eigen biografie. Toen de jury was bijgekomen van het muzikale geweld, noteerde ze in de rapporten: “Het beukt, podiumpresentatie is goed en opzwepend. Goede publieksparticipatie. Vette ritmische riffs met technisch lastige stukken. Als de band zou willen, zit een buitenlandse tour er dik in”. 

Sofia Nero

Sofia Nero resideert in Tilburg en bestaat uit studenten van de Rockacademie aldaar, maar “wy hawwe twa Friezen yn ‘e band”, vertelt zanger Jehannes grutsk. Hijzelf en bassist Watze komen oorspronkelijk uit Rinsumageest en Damwâld en spreken dus van huis uit een aardig woordje Frysk. Dat soort dingen doet het altijd goed in Drachten, maar was niet nodig geweest om de jury te imponeren, dat deed hun muziek namelijk al voldoende: “De liedjes zitten goed in elkaar, interessante wendingen. De drummer is zeer beheerst en subtiel”. “Ervaren en vol zelfvertrouwen“. “IJzersterk laatste nummer”. “Veel potentie, zeer strak, laatste nummer is te gek!”"Goede presentatie, fijne dynamiek.” 

--
De finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 vindt plaats op zaterdag 1 juni, vanaf 19:30 uur in Poppodium Romein.