Buffalo Roam wint eerste voorronde KPvF 2013

Kleine Prijs van Fryslân 2013 trapt af in Café Scooter'S

Inge Heslinga ,

Appels en peren, muziek is geen wedstrijd. Nee, dat zal allemaal best. Maar een avondje vette muziek van zoveel verschillende goede Friese bands bijwonen is altijd erg leuk. En dat die bands vervolgens kans maken op een vette studioprijs ter waarde van €1500,- of iets van een videoclip.. mmmmm… dat is voor iedereen interessant. Win win, roepen we dan in koor!

Afgelopen vrijdagavond was de officiële aftrap van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 in café Scooter’S in Leeuwarden. De combinatie van Cosmic U, Buffalo Roam, Shit Hits The Fan, Wavebreaker, Downbeat Maestros en een massaal aanwezig publiek bleek uitstekend te werken en belooft heel wat voor de rest van de Kleine Prijs. Buffalo Roam werd uitgeroepen tot eerste voorronde-winnaar.
De volgende voorrondes zijn op vrijdag 15 februari in Drachten (Café Scooter’s) en op zaterdag 23 februari in Heerenveen (in de Musykfabryk) én in Dokkum (in Zero).

Bij elke voorronde worden de bands beoordeeld door een deskundige jury. De juryleden kijken naar zaken als podiumpresentatie, speelvaardigheid en compositie. Alle bevindingen worden genoteerd in een uitgebreid rapport, dat de artiesten later wordt toegemaild. De eerste act van de avond is Cosmic U. “Een goede frontvrouw”, noteerde één van de juryleden. “De composities zijn verrassend en de totaalsound is goed.” Onderaan staat de eindconclusie: “Top!”. Het andere juylid prees de originele en goed gespeelde muziek van Cosmic U en gaf de band een 9 voor originaliteit.

Als tweede is het de beurt aan Buffalo Roam, de uiteindelijke winnaar van de avond. “Hitpotentie in een grunge-jasje, vet!”, zo valt te lezen in het ene rapport. “Lekker hard en sterk uitgevoerd”, stond in een andere. De jury oordeelde dat de band goede songs maakte, catchy, met potentie en lekker vuig. Of ruig. Dat kan uw verslaggever niet zo goed ontcijferen aan het handschrift van de jury

Als het van kwaad tot erger gaat, dan wordt de fan gehit door de shit. Zo ongeveer gaat de uitdrukking. De jonge honden van punk/hardcoreband Shit Hits The Fan lieten café Scooter’s kennis maken met een stevig potje geluid. De jury oordeelde dat de band een sterke frontman had. Ook kreeg de band extra duimpjes voor songstructuur en setkeuze.

Wavebreaker gaat deze avond naar huis met hoge cijfers voor speelvaardigheid en compositie. “Heel strak en fantastische liedjes”, lezen we in de rapporten. “Goede meerzang en AF“. En onderaan één van de andere rapporten lezen we ineens nog iets sterkers: “Wavebreakers kan zo in het voorprogramma van Springsteen“! In da pocket, jongens!

Aan Downbeat Maestros de eer om de eerste voorronde van de Kleine Prijs 2013 af te sluiten. Met hun rockabilly-sound zijn de heren allang geen onbekenden meer in de Friese hoofdstad. “Fijn voor een feestje“, noteert een van de juryleden in het rapport. “Lekker solo’s ook”, voegt die er aan toe. Een ander jurylid noteert bij de pro’s het improvistaietalent en de uitstraling van de beide frontmannen, en voegt er aan toe: “Staat gewoon als een huis“.