Kersvers Verbaasd Records releast EP Bastard Sugar

"We willen experimenteel, atmosferisch en vernieuwend zijn"

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

De een droomt van het beginnen van een label voor elektronische muziek, de ander is bezig zichzelf te ontwikkelen als elektronisch muzikant. Elmar Witjes en Wander Kars ontmoeten elkaar op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en blijken gelijkgestemden. Wanneer Elmar Wander vraagt zijn eerste optreden te doen op een door hem georganiseerd evenement, vormt dat het begin van wat hun samenwerking vandaag de dag inhoudt: Elmar is het label Verbaasd begonnen en heeft daarop de Aftersound EP van Wander (artiestennaam: Bastard Sugar) uitgebracht.

De wereld van Aftersound
Hij grijnst wanneer hij het genre van zijn muziek omschrijft als post-apocalyptische futurebeats. “Het is een beetje een rare omschrijving, ik ben daar niet zo goed in." Toch blijkt de omschrijving van het genre niet zomaar uit zijn mouw geschud te zijn. “Ik vind het idee van een post-apocalyptische wereld erg mooi," vertelt Wander. " Het idee dat je de normen en waarden die we momenteel hebben in de westerse wereld, en het kapitalisme, daar niet meer hebt. Dat je begint met een schone lei, dat geeft een vrij gevoel. Dat probeer ik met mijn muziek uit te drukken.”


Dat Wander nadenkt over een verhaal achter zijn muziek is duidelijk en komt overal in terug. Zo ook in de fictieve biografie bij zijn EP, waarin op poëtische wijze wordt omschreven hoe de wereld van Aftersound eruit ziet. Een door hoop beschenen, grijs en bleek landschap. Die omschrijving komt exact overeen met de omgeving waarin je je waant wanneer je met gesloten ogen naar de nummers luistert. Inventieve beats, aangevuld met krakende doch glasheldere samples en een ambient feel. Wander verstaat zonder twijfel de kunst van het minimalisme en laat met zijn EP zijn luisteraars de oren spitsen.


“Wander heeft een heel sterk beeld van hoe zijn muziek zou moeten zijn”, bevestigt Elmar. “Hij wil graag dingen op zijn eigen manier doen en is totaal niet bang om zijn eigen ideeën na te streven. Dat past heel goed bij de visie van ons label.”

Met de release van de Aftersound EP van Bastard Sugar is ook Verbaasd Records officieel tot leven gekomen. Een label voor vooruitstrevende, elektronische muziek, noemt Elmar het. “We willen experimenteel, atmosferisch en vernieuwend zijn. Niet vasthouden aan een bepaald genre. Onze eigen smaak ontwikkelt zich door de jaren heen en we blijven opletten binnen welk genre interessante dingen gebeuren.”

We, want Elmar runt Verbaasd samen met collega Ronald Flohil en organiseert daarnaast ook evenementen onder dezelfde naam met hem en Boye Koopmans. “We willen dat Verbaasd het label wordt dat we zelf altijd in Nederland hebben gemist en dat het, net als onze evenementen, iets is voor mensen die nieuwsgierig zijn naar nieuwe muziek en niet snel schrikken van een experimentele factor daarbinnen.”


Toekomstplannen

Verbaasd en Bastard Sugar gaan momenteel hand in hand en waarschijnlijk blijft dat de komende tijd het geval. “Op lange termijn zou ik uiteraard graag een stap verder gaan, maar met Verbaasd wil ik alsnog blijven samenwerken. Ze brengen binnenkort nieuwe dingen uit voor andere artiesten en daarvoor zou ik best remixen willen maken.”

Wat een tweede wens is van Wander, is live actiever zijn. “Eigenlijk vind ik optreden helemaal niet leuk. Het is fijner om lekker de tijd te hebben achter mijn machine en te prutsen”, lacht hij. “Maar het zal toch moeten, om mensen te laten weten dat je bestaat. Het internet is al genoeg verzadigd.” Daarmee doelt hij op de vele online labels en releases van vandaag de dag. Deze vormen concurrentie, maar tevens inspiratiebronnen. Zo noemt Wander onder andere artiesten op labels Madhop en Project Mooncircle. “Submerse bijvoorbeeld, het zou te gek zijn om met hem of met zijn beats een keer iets te kunnen doen.”

Eerstvolgende optredens van Bastard Sugar zijn tijdens Welcome to the Village in juli en Ondergronds Festival in augustus, beide in Leeuwarden. Ook Elmar zit de komende weken niet stil. “Onze tweede release, van een nieuwe opkomende producer uit Duitsland, komt er binnenkort aan. De derde is van een artiest uit de UK. Deze heeft laatst ook op een evenement van ons gestaan.”

---

Verbaasd Records is online te vinden op www.verbaasd.net. Op die website is tevens de Aftersound EP van Bastard Sugar te beluisteren.