Terug naar de jaren '80 met I Heart Sharks

Seizoensafsluiting Asteriks luidt de zomer in

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Na een geslaagde reeks concerten bij Podium Asteriks is het tijd voor een welverdiende zomerstop. De laatste reguliere avond van het seizoen wordt afgesloten door de bands I Heart Sharks, Charrles en The Brahms: een showcase in het teken van de electro/synthpop uit de jaren ’80.

The Brahms is de opener van de avond en treft het niet, er is weinig publiek. Blijkbaar blijven de mensen door het mooie weer langer op het terras zitten. Ondanks de lage opkomst heeft de band er zin in. The Brahms is een jonge viermansformatie en maakt eigenzinnige en lichtvoetige indiepop. The Brahms brengt mooie liedjes ten gehore, welke vol overgave worden gebracht. In de composities van de liedjes wordt geflirt met wereldmuziek, dit geeft de muziek een exotisch tintje mee. De songs van The Brahms zijn dansbaar met vrolijke melodielijnen, het spel van de band klinkt volwassen en dat alles zorgt ervoor dat het publiek aandachtig luistert.

Bij de band Charrles komt er al wat meer publiek binnen. Achter Charrles gaat zangeres Charlot Henzen schuil. Invloeden van haar muziek zijn terug te voeren op The Naked and the Famous, Icona Pop and Ellie Goulding. Charrles heeft al op de aftershow gestaan van Ellie Goulding in de Heineken Music Hall.

Met de muziek van Charrles word je terug in de tijd geworpen, een tijd waarin bands als Eurythmics, Alphaville en Depeche Mode hoogtij vierden. Wat heel erg opvalt, is dat Charlot bij vlagen de zangnoten niet goed weet te raken, vooral in het hogere register komt ze nog wel eens te kort. De nummers die Charrles aan het publiek presenteert worden echter wel met verve gebracht.

Juiste sfeer

En dan de afsluiter van de avond, de Berlijnse formatie I Heart Sharks. De band is in 2008 opgericht door Pierre Bee (zang en synths), Simon Wangeman (gitaar, synths en zang) en Georg Steinmaier (drums en synths). Belangrijke inspiratiebronnen die de band zelf noemt zijn Kraftwerk en The Cure.Tijdens het opbouwen van het podium merk je al dat dit een band is die niets aan het toeval overlaat. Alles wordt secuur afgesteld en voor de soundcheck wordt ruim de tijd genomen.

Als de band opkomt, loopt het het publiek - gepakt door de stuwende beats - meteen naar voren toe. Met hun eigen lichtshow van lasers en lichtbakken weet de band de juiste sfeer te creëren. Er is veel interactie en de charismatische frontman zweept het publiek op om vooral te gaan dansen. De band heeft er zichtbaar genoegen in om vanavond even flink uit te pakken. Gitarist Simon en frontman Pierre Bee duiken zelfs het publiek nog even in om mensen aan te sporen om mee te doen met de muziek. Deze band weet er echt een feest van te maken en met hun nieuwe album Anthems op zak staat I Heart Sharks geheel terecht op de grote festivals deze zomer.

Gezien: I Heart Sharks, Charrles, The Brahms
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 6 juni 2014
Opkomst: Matig