The Future’s Dust 'gaat zonder zangeres verder'

"Het boterde al even niet" bij Friese 12van3voor12-act, die toch debuutalbum belooft

Ingmar Griffioen ,

Slechte berichten uit het noorden: The Future's Dust is gestopt. Althans zo laat het management van de Friezen op Facebook weten: "de onderlinge ambities en karakters zijn niet langer verenigbaar in de huidige samenstelling". Of toch niet? Waar de manager het stoppen bevestigt, geven vier van de vijf bandleden aan wél verder te gaan: "The Future's Dust neemt afscheid van Rosan, en zal doorgaan met de overgebleven vier leden Olaf, Abel, Nick en Jochem." Zangeres Rosan Rozema reageert op haar beurt dat haar was verzekerd, dat het viertal niet onder dezelfde naam verder zou gaan. De indiepop-groep zou komende week tweemaal op Oerol optreden, maar lijkt vooralsnog alle (5) shows te hebben geschrapt.

The Future's Dust heeft in twee jaar heel wat zieltjes gewonnen met vele optredens (onder meer Incubate, Into The Great Wide Open, Popronde en Noorderslag) en een fraaie debuut-EP. Marrakech kwam in september 2013 uit, op het hoogtepunt van de buzz rond de groep uit 'het IJsland van Nederland'. Daarna was het wachten op het debuutalbum. The Future's Dust werd begin dit jaar geselecteerd voor de 12van3voor12.

UPDATE
Leek The Future's Dust het ene moment uit elkaar te zijn; inmiddels blijkt de situatie een stuk complexer. Hoewel de manager de break-up bevestigde, plaatste de band nog geen half uur later een verklaring over de doorstart als viertal en onder dezelfde naam. Volgens de zangeres was haar eerst de toegang tot alle sociale media ontnomen. Het zou volgens de nieuwe verklaring gaan om een beslissing "die enorm van invloed is op de sound en de uitstraling van de band, maar ook weer een vruchtbare toekomst schetst. Het is een besluit dat ons zwaar is gevallen, maar we zijn klaar om met de nieuwe ideeën die we hebben iets heel moois te maken. Jullie hebben nog een album van ons tegoed."

Lees de hele tweede verklaring hier

'Viertal zou onder andere naam verder gaan'
Zangeres Rozema is teleurgesteld en reageert: "Twee weken geleden zijn wij, The Future’s Dust, met z’n vijven met veel verdriet tot het besluit gekomen om te stoppen met de huidige samenwerking op grond van een verschil in visie, werkwijze en karakters. De vier jongens hebben die avond aangegeven als viertal door te willen gaan, waarop ik (als oprichtster en bedenker van de bandnaam) heb aangegeven dit prima te vinden, mits zij hiervoor niet de naam The Future’s Dust zouden gebruiken. Hierop werd begrip getoond. Een week later, toen een vergadering in het leven was geroepen om randzaken af te handelen, kwamen de vier bandleden hierop terug."

Volgens Rozema heeft het management "gisteren de handen er vanaf getrokken en een neutrale verklaring naar buiten gebracht om de buitenwereld in ieder geval op de hoogte te stellen". Je vindt haar verklaring hier.

Hieronder de reactie van manager Peter Dijkstra, die dus niet voor de hele band sprak en door de actualiteit ingehaald is

'Muzikaal niet tot elkaar gekomen, daarom geen album'
Het album was nog in ontwikkeling, weet Dijkstra. "Daar werd vanaf Marrakech wel naartoe gewerkt, daarom hebben we die single ook eerder dit jaar uitgebracht. Maar ze zijn muzikaal niet tot elkaar gekomen, anders was het album er wel geweest of dichterbij geweest. Er liggen wat schetsen, wat daarmee gebeurt en of iemand dat wil meenemen naar een eventuele volgende stap is nog te bezien."

"Op dit moment is het allemaal nog heel pril en vers. Ieder gaat nu voor zichzelf bezinnen, 'wat wil ik en wat is mijn muzikale drijfveer?' Het kan zijn dat sommigen elkaar weer vinden of dat dat helemaal niet gebeurt, of dat ze in eigen projecten verder gaan. Ik denk wel dat ze allemaal in de muziek actief blijven."

De hele management-verklaring leest als volgt:
Na twee intensieve en veelbewogen jaren zal The Future’s Dust niet meer als vijftal verder gaan. De onderlinge ambities en karakters zijn niet langer verenigbaar in de huidige samenstelling. In goed overleg is er gezamenlijk besloten om op grond daarvan afscheid van elkaar te nemen.

Alle shows voor de komende periode zijn komen te vervallen.