#KPVF14: The Homesick wint Kleine Prijs van Fryslân 2014

Eigenzinnige Dokkumers met een groot potentieel

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Keri Stoelinga ,

Met de finale op 7 juni komt er een einde aan een vier maanden durende zoektocht naar de opvolgers van Sväva, de Leeuwarder dreampopband die ruim een jaar geleden de eenendertigste editie van de Kleine Prijs van Friesland won. Half februari ging de huidige editie van start in Café Scooters in Leeuwarden. Zeven voorrondes en drie halve finales later is het kaf van het koren gescheiden. De zes beste deelnemers staan in de finale in Poppodium Romein.

Het niveau van de finale is hoog en het deelnemersveld zeer divers. Een onafhankelijke jury bestaande uit Koen Ter Heegde (van Subroutine Records), Rob Hoveling (werkt voor fileunder.nl) en Gerhardt Heusinkveld (toetsenist bij Beans & Fatback) mag een oordeel vellen over de deelnemers. Terwijl de jury in beraad gaat, is het aan de winnaar van 2013 – dreampopband Sväva – om het publiek te vermaken. Hoewel de Leeuwarders weer een prima optreden verzorgen, lopen de meeste aanwezigen toch wat zenuwachtig door de zaal in afwachting van het verlossende woord.


Unanieme winnaar

Dat verlossende woord komt er snel. De jury heeft een unanieme keuze gemaakt: alle vingers wijzen richting The Homesick, bestaande uit Erik Woudwijk, Jaap van der Velde en Elias Elgersma uit Dokkum. Deze jonge band heeft zichzelf geheel onafhankelijk, dwars en eigenwijs op de Friese popkaart gezet met hun melodieuze ‘shoegaze-light’ popliedjes en door actief aandacht te genereren via de sociale media. Het optreden in Romein is ook weer dik in orde. De heren weten volop te boeien. De jury ziet in het Dokkumer trio een hedendaagse band met een groot potentieel. Enige smet op deze avond is dat een champagnedouche uitblijft; vanwege de jonge leeftijd van de heren mag deze nog niet ontkurkt worden.

Publieksprijs
In de categorie 'verliezers' zijn er eigenlijk ook alleen maar winnaars. De band die er met de meest prestigieuze troostprijs vandoor gaat, is David & The Dutchmen, winnaar van de allereerste voorronde. De Harlinger band sleept vanavond zeer terecht de publieksprijs in de wacht en heeft veel potentie om ook daadwerkelijk een publiekslieveling te worden. Live klinkt de band rauw en ongepolijst. David & The Dutchmen speelt vroeg op de avond, waardoor het publiek langzaam binnendruppelt en nog niet volledig op het podium gefocust is. De Harlingers laten zich hierdoor echter niet afleiden en doen keurig hun ding.

Beste zanger
Andere acts die indruk maken zijn The Hunting Party en Djûke. De eerste band speelt een degelijke set. De mannen hebben hun uiterste best gedaan, maar helaas is dit voor de jury niet voldoende. Wel valt er voor The Hunting Party nog een troostprijs af te halen: zanger Folkert Stuiver mag zich de beste zanger van de avond noemen.

Singer-songwriter Djûke wint in de categorie overige instrumenten. Ook deze conservatoriumstudente kan terugkijken op een geslaagde finale. Met haar sfeervolle pianoliedjes, ondersteund door een driekoppig combo, krijgt ze het publiek stil.


Dan zijn er nog de bands Shovelle La Somé en Nicsz, die beide keer op keer progressie maken. Shovelle La Somé uit Leeuwarden speelt in de voorronde (dan nog als We Declare War) een chaotische en bijna kansloze set. Toch plaatsten ze zich voor de halve finale. Deze halve finale winnen ze, samen met Djûke en The Hunting Party. Muzikaal zeer goed, snoeihard en indrukwekkend.

Ook de Bolswarder band Nicsz maakt grote stappen vooruit. In 2013 hikten ze al tegen de finale aan. Dit jaar staan ze in die finale. Ook deze bands gaan niet met lege handen naar huis. Volgens de jury zit de beste drummer (Wouter Hylkema) in Shovelle La Somé en speelt de beste gitarist, Klaas Zijlstra, bij Nicsz.

Prijzenpakket
Naast de eeuwige roem wachten er voor The Homesick, die met Jaap Van der Velde de beste bassist in huis heeft, enkele zeer aantrekkelijke prijzen. Zo is er een check van 1.500,- euro aan studiotijd overhandigd. Daarnaast mag de band dit najaar spelen op het Freeze Festival en begin volgend jaar op het prestigieuze Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Met The Homesick heeft de Kleine Prijs van Friesland 2014 een winnaar die er mag wezen. Friesland, en Dokkum in het bijzonder, kan hier trots op zijn.