Yanesh! levert debuut-EP met klasse af

Gemoedelijke sfeer tijdens release in Blokhuispoort

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Lars Korpershoek ,

Gezien het succes van de Friese bands op Eurosonic lijken hippe indierock bands hét exportproduct van Friesland te zijn. Dat er ook nog een ander geluid te horen valt, bewijst Yanesh!. Met hun mix van old-school soul en funk spelen ze al geruime tijd door het land. Het wordt dus hoog tijd voor een eerste release. In een uitverkochte Asteriks-zaal presenteert de band hun eerste EP.

Bij binnenkomst heerst er meteen een gemoedelijke sfeer in de Blokhuispoort; de zaal is ver voor het begin van de band al goed gevuld. Mensen staan om tafeltjes heen te praten en kinderen lopen tussen de massa door. Het voelt meer als een zondagmiddagborrel dan een EP-release. Zodra de band echter opkomt, verstomt het rumoer onmiddellijk en zijn alle ogen gericht op het podium. Wie de naam Yanesh! voor het eerst hoort, zou kunnen denken dat het hier om het soloproject van zangeres Yanesh Sjoerdstra gaat. De band heeft echter een volle bezetting van percussie, blazers, gitaren en synths om haar zang mee aan te vullen.

Deze zang verdient wel een speciale vermelding. Zodra de band het eerste nummer van debuut-EP Free inzet, is direct duidelijk waarom de band voor deze naam gekozen heeft. Sjoerdstra heeft een indrukwekkend bereik en het nummer krijgt door de combinatie van haar stem met de opzwepende blazers een euforische lading. De gelijkenis met old school soul van Aretha Franklin is onmiskenbaar. Single Earth is dan weer iets ingetogener. Hier wordt de soulvolle zang begeleid door een funky baslijn terwijl de overige instrumenten vrij hun gang gaan. De insteek is in elk geval duidelijk: oude soulmuziek met een positieve boodschap laten herleven, maar dan met een modern randje. Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig. 

Halverwege wordt de bas ingeruild voor een contrabas en begint de band aan een korte akoestische set. Hoewel de nummers individueel iets minder uitgesproken zijn dan de nummers van de EP, biedt de set wel een mooi rustpunt in het optreden. “Ik ben echt zo zenuwachtig, niet normaal jongens” zegt zangeres Yanesh met een grote glimlach. Hier valt echter weinig van te merken, aangezien de uitvoering en het geluid vrijwel vlekkeloos zijn. Kleine puntjes worden snel door trompettist Ella de Jong opgevangen. Verder speelt de band van begin tot eind vol enthousiasme en dat is goed te horen. Het laatste nummer wordt onder luid applaus afgesloten, waarna de band nogmaals opener Free inzet; met groot succes.

Na afloop krijgt het hele publiek gratis hapjes voorgeschoteld en een EP om mee naar huis te nemen, wat uiteraard op goedkeuring van het publiek kan rekenen. Maar uiteindelijk zijn de lekkere hapjes en de gemoedelijke sfeer natuurlijk bijzaak; het belangrijkste punt is dat Yanesh! vanavond een EP heeft afgeleverd met vier ijzersterke nummers tijdens een al even sterk optreden. 

---
Wat: Yanesh!
Waar: Blokhuispoort, Leeuwarden
Wanneer: zondag 26 januari 2014
Opkomst: uitverkocht