Uit het niets was daar Nothing

“Vóór Serious Record hadden we maar zeven minuten op een podium gestaan”

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Het verhaal van Nothing is bekend. Het Leeuwarder electrorockduo speelde tijdens Serious Record maar liefst twaalf (!) keer, vaak zelfs op de meest onmogelijke tijdstippen en hielp daarmee de recordpoging precies 500 minuten verder. Een maand later staan de mannen op het punt om hun debuutalbum te presenteren op de plek waar ze hoogstpersoonlijk het licht uitdeden op de slotavond: Poppodium Romein. 3VOOR12/Friesland blikt met het tweetal terug op Serious Record en kijkt vooruit naar de aanstaande albumrelease. “Eigenlijk hadden we nog best twee weken door willen gaan!”

Ronnie en muziekveteraan Sytse J. van Essen kennen elkaar al meer dan tien jaar, maar de band Nothing bestaat nog maar kort in de huidige bezetting. Zanger en gitarist Ronnie Prins jongleert jarenlang met verschillende drummers en bassisten, tot hij in 2011 besluit de band in de ijskast te zetten. Wanneer Sytse in 2012 voorstelt tijdelijk bassist te worden van een andere band waar Ronnie op dat moment in speelt, kiezen ze er al snel voor om als duo verder te gaan onder de oude naam: Nothing. Ze klikken voor de volle 100% met elkaar: “Toen we voor het eerst samen in de oefenruimte stonden, wisten we binnen twee seconden: “dit is niets”, aldus een breed grijnzende Sytse.

Serious Record
De stap van hun kleine oefenruimte naar het ‘échte’ podium komt op een mooi moment. Het geluid, de songs, de visuals – alles staat klaar om ermee naar buiten te treden. “Vóór Serious Record hadden we maar zeven minuten op een podium gestaan”, aldus Ronnie. “Dit was een perfecte manier om onszelf te laten zien aan zowel het publiek als de organisatie.”

“We hebben maandenlang aan de sound van Nothing gewerkt. En die ‘strenge’ regels van Guinness kwamen eigenlijk wel goed uit. Je wordt gedwongen om gewoon lekker te spelen en niet teveel tussendoor te lullen. Ideaal als je het mij vraagt. Ze zouden het standaard moeten invoeren!”

Nachtelijke avonturen
Nothing treedt uiteindelijk twaalf keer op bij de recordpoging, waarvan het grootste deel laat in de nacht of vroeg in de ochtend. “Die rare tijdstippen? Dat vonden wij dus helemaal niet erg!”, zegt Ronnie. “Het vette daaraan is dat je echt nóg meer je best moet doen om het handjevol publiek dat er staat, voor je te winnen.” Het duo kreeg aardig veel positieve reacties van dat publiek. Sytse: “Als van de twaalf man er twee enthousiast naar je toe komen om je te bedanken voor een mooi optreden, dan is het wat ons betreft geslaagd. Maar ook de vrijwilligers, die op een gegeven moment mee konden zingen, waren erg mooi om te zien.” Voor Ronnie was de volle bak bij het aftellen een absoluut hoogtepunt. “Spelen voor die 550 man op de slotavond, dat was een geweldige blijk van waardering van de organisatie. Echt supervet, dat heeft ons zo’n grote boost gegeven. En een zwart gat? Man, we hadden nog wel twee weken door willen spelen!”

Officieel debuut
Dat zat er niet in, dus hebben de mannen ruim de tijd gehad om uit te kijken naar 30 januari. Dan wordt debuutalbum Ex Nihilo gepresenteerd in Poppodium Romein. “We hebben totaal verschillende muzikale achtergronden, maar willen precies hetzelfde maken. En dat doen we op Ex Nihilo (Latijn voor ‘uit het niets’), waarop onze elektronische rocksound met new wave-invloeden goed naar voren komt”, aldus Sytse. “Er zit echt power in.”

Op de cd staan tien nummers, waaronder drie covers, die als odes aan hun inspiratiebronnen gelden. Ronnie legt uit: “Het is een mooie gevarieerde plaat geworden, met zowel stevige nummers als iets rustigere songs. Zelfs één met vogeltjes op de soundtrack, zonder beat! Al met al is er echt een eigen geluid in te horen en zijn we ontzettend trots op het eindresultaat.”

Verwachtingen
Met het album als serieus wapenfeit, hoopt het duo vooral veel te gaan spelen. “Het zou mooi zijn als we zelf gevraagd worden voor shows. We pakken elke kans aan om te spelen”, vertelt Ronnie. “We willen onszelf zoveel mogelijk laten zien aan zoveel mogelijk mensen, op zoveel mogelijk plekken. Stukje bij beetje de wereld veroveren, door vooral lekker samen door te spelen.”

Sytse: “We schelen nogal qua leeftijd, toen ik met it Dockumer Lokaeltsje speelde moest Ronnie nog geboren worden! Maar we willen met Nothing vooral blijven knallen. En tuurlijk, soms hebben we totaal geen zin om te spelen. Maar binnen één minuut in de oefenruimte is die knop om. Muziek maken met je vrienden is echt het mooiste wat er is.”

---
Donderdag 30 januari presenteert Nothing het debuutalbum Ex Nihilo in Poppodium Romein. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website en de kassa van Romein.

WINNEN!
3VOOR12/Friesland mag drie exemplaren van het album weggeven! Er zijn ongetwijfeld slechte woordgrappen te bedenken die refereren aan de bandnaam 'Nothing'. Weet jij zo'n grap? De leukste (of slechtste) drie woordgrappen worden beloond met een gesigneerde cd! Stuur jouw suggestie naar 3voor12friesland@gmail.com.