Sväva presenteert Heather

Eerste single van het nog te verschijnen debuutalbum

Redactie 3voor12/Friesland ,

In juni 2013 won dreampopband Sväva, voor velen onverwacht, de Kleine Prijs van Fryslân. Dit bleek later het begin te zijn van een aantal productieve maanden. Zo was het vijftal een aantal malen support van internationale acts in onder meer Tivoli en 013. Daarnaast nam de band Pelican Sessions op en doken de twee dames en drie heren de studio in voor hun in het najaar te verschijnen debuutalbum. Single Heather is een voorproefje van dit aankomende debuutalbum.

Dreampopband Sväva heeft de eerste single van het later dit jaar te verschijnen debuutalbum uitgebracht. Heather, zoals de titel van de single luidt, wordt uitgebracht in aanloop naar een aantal optredens tijdens het Eurosonic festival in Groningen. De Kleine Prijs van Fryslân winnaar heeft de afgelopen tijd gewerkt aan de eerste opnames van het album, waarvan Heather het eerste resultaat is. 

De teksten van Sväva bevatten vaak een spiritueel randje, zo bewijst Heather. De titel van het nummer is de naam van een beschermengel die, volgens songwriter Bente Hout, iedereen bij zich draagt. “Ik geloof dat er in ieder mens iets goeds zit en we, als we voor belangrijke keuzes staan of voor het blok gezet worden, hulp krijgen en gestuurd worden door dat wat ik nu beschrijf als een beschermengel. Dit is hoe ik dat goede in ons mensen visualiseer, uiteraard is dat voor iedereen anders, net als het begrip God.” Inspiratie voor dit nummer werd in eerste instantie gehaald uit een boek dat Hout las en haar aansprak. “De Beschermengel van Paolo Coelho heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van Heather. De boeken van Coelho zijn voor mij een soort Bijbels. Ik voel me begrepen als ik ze lees en ben het met hem eens dat wij mensen spiritualiteit steeds minder zijn gaan toelaten in onze levens waardoor we nu vaak onze Heather niet meer horen.”

In het najaar van 2014 brengt Sväva haar debuutalbum uit. Voor het zover is wil de band in het voorjaar nog een tweede single met videoclip uitbrengen. Volgens Hout is Sväva eindelijk op de goede weg. “We hebben aardig wat wisselingen in onze formatie gehad maar nu hebben we het perfecte vijftal bij elkaar. Onze neuzen staan dezelfde kant op en we geloven dat Eurosonic/Noorderslag het begin zal vormen van een veelbelovend en productief jaar. Het is fantastisch om met vier van je beste vrienden muziek te maken en gezamenlijke ambities te vormen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dat nu kan doen en trots op onze eerste single.” 

---
Heather is vanaf vandaag gratis te downloaden en te beluisteren op Bandcamp en Soundcloud en binnen enkele weken ook op Spotify en iTunes.