Leeuwarden verwelkomt ONDERGRONDS

Nieuw initiatief voor keldershows

Tekst: Ico Balt | Foto's: Wander Andringa ,

Afgelopen zondag vond de eerste editie van ONDERGRONDS plaats: een initiatief van Jelmer Terwal (Sväva, Pioneers of Love), Bente Hout (Sväva, Wood & The Healers) en Michelle Hindriks (Sväva) waarbij lokale en niet-lokale bands binnen eenzelfde stijl een kelderconcert doen. Tijdens de reis die Hout en Hindriks samen maakten door de UK onder de naam Mellow Leave Collective, kwamen zij onder andere in contact met het vierkoppige Molly Wagger uit Londen en het vijfkoppige Plastic Animals uit Edinburgh. De twee bands vormden samen met lokale vertegenwoordiging Sväva de eerste editie van ONDERGRONDS.

De repetitieruimte van Sväva, in de kelder van een antikraakpand in Leeuwarden, is voor de gelegenheid compleet omgetoverd tot sfeervolle huiskamer met zogenaamde “kringloopsfeer”. Ouderwetse lampen, doorgezakte banken en vooral heel veel ruimte om te zitten op de vloer. Al snel stroomt de ruimte vol met mensen die benieuwd zijn naar wat deze eerste editie van ONDERGRONDS te bieden heeft. “Keldershows organiseren is een idee dat al maanden in onze gedachten rondzwerft”, vertelt Hout. “Jelmer wil al heel lang iets als dit opzetten, Michelle en ik kregen het idee om wat bands naar Nederland te halen na onze reis met Mellow Leave Collective. Door onze ideeën te combineren kunnen we nu ONDERGRONDS organiseren, een serie keldershows waarin we lokale en internationale bands programmeren. Ik denk dat Leeuwarden dit initiatief zeker kan gebruiken, vooral nu na Eurosonic/Noorderslag ook veel landelijke ogen op deze stad gericht zijn.” 

Molly Wagger bijt het spits af. De band komt oorspronkelijk uit Edinburgh, maar verhuisde een paar jaar geleden naar London. Het publiek wacht gespannen af terwijl de band haar eerste klanken door de ruimte laat galmen. De rustige muziek van Molly Wagger heeft een licht melancholisch karakter met af en toe een vuig randje en climaxt vaak net iets verder dan je in eerste instantie verwacht. Fleet Foxes wordt als associatie rondgefluisterd in het publiek en dat klopt. Wel is de sound van Molly Wagger net iets electronischer. De band valt voornamelijk op door het eigenzinnige stemgeluid van frontman Charlie Denholm, dat zo veel dieper klinkt dan je zou verwachten bij het horen van zijn praatjes tussendoor. Het viertal weet meteen indruk te maken op het aanwezige publiek en krijgt al na het eerste nummer een hard en verdiend applaus. Hoogtepunt van de set is overduidelijk het prachtige nummer Standard Candle, waarbij alle aanwezigen vijf minuten lang hun adem lijken in te houden.  

De tweede band van de avond speelt een thuiswedstrijd: Sväva, de band die de afgelopen editie van de Kleine Prijs van Fryslân won. Dit weekend trad het vijftal vier keer op tijdens (en op) Eurosonic en landelijk steeds meer naam begint te krijgen. De band omschrijft haar muziek als sfeervolle dreampop waarbij hun specifieke geluid met name in hun sierlijke gitaar- en zanglijnen zit. Hoewel er duidelijk te merken is dat de band een druk weekend achter de rug heeft, is hun optreden er niet minder om. De band is zichtbaar goed op elkaar ingespeeld en zet een zelfverzekerde show neer met als hoogtepunten de energieke nummers Halcyon Days en Heather, die onlangs als eerste single werd uitgebracht.

De derde en laatste band is het uit Edinburgh afkomstige Plastic Animals: de luidste band van de avond en daarmee een energieke afsluiter. Drumritmes en akkoordprogressies doen in eerste instantie denken aan Deerhunter. Het gitaarspel van leadgitarist Ben Slade stijgt mijlenver boven de rest van de band uit; echo’s, distortions en catchy gitaarriffjes passeren de revue. “Ook wij spelen nu min of meer een thuiswedstrijd”, lacht zanger Mario Cruzado. “In deze ruimte hebben we de afgelopen dagen geslapen, gegeten, gerepeteerd en nu ook opgetreden. Het voelt inmiddels als thuis!” Plastic Animals is momenteel bezig met opnames voor hun debuutalbum, dat door het label Song by Toad binnen enkele maanden zal worden uitgebracht. De band laat een goede indruk achter en is er zeker een om te noteren en in de gaten te blijven houden. 

---
ONDERGRONDS is te volgen op Facebook en organiseert half maart haar tweede editie met o.a. de uit Brighton afkomstige singer-songwriter Daniel Green.