#ESNS14: Fries talent om naar uit te kijken

Met o.a. BlackboxRed, The Future's Dust en When We Are Wild

Jolien Eijsink ,

Het nieuwe muziekjaar is nog maar amper van start gegaan, of onze meest noordelijke hoofdstad stroomt weer vol met honderden muzikale, Europese talenten. Voor het 28e jaar op rij mag Groningen dit talent ontvangen en van 15 t/m 18 januari zal de stad optreden als gastheer tijdens het grootste platform voor acts met internationale allure. Friesland is dit jaar sterk vertegenwoordigd op Eurosonic/Noorderslag met maar liefst negen verschillende bands en artiesten op het officiële programma. 3VOOR12/Friesland zet het Friese talent even op een rijtje.

BlackboxRed
Deze jongedame en heer zijn geen onbekenden in de muziekwereld. Binnen zeer korte tijd heeft het duo bewezen hoe ver je komt door onverschrokken en oprecht met je muziek bezig te zijn. De muziek is rauw, dansbaar en vurig explosief. Inmiddels hebben Stefan Woudstra en Eva van Netten uitgebreid getourd door Duitsland, Denemarken, Engeland en Nederland. Met het oog op Eurosonic/Noorderslag besloten ze ervoor te zorgen hun debuutalbum, The Gunner And The Ghost, in ieder geval vóór januari af te hebben. 

Eva: “We willen echt iets te bieden hebben op Eurosonic/Noorderslag. Dankzij ons nieuwe album gaan we de beste show ooit spelen. Daarbij zetten we vooral in op de Europese markt en festivalboekingen voor komende zomer.” Knal mee met Blackbox Red tijdens een van de vijf showcases of het optreden tijdens Noorderslag. Zijn je trommelvliezen nog steeds intact? Bezoek dan de Blackbox Red DJ-set tijdens het verjaardagsfeestje van de Academie voor Popcultuur in Vera.

Het was een slopend jaar voor de jonge brassband met bijna honderd shows (waarvan 70+ op festivals) en een clubtour langs tien popzalen door heel Nederland. Tijd voor het buitenland. BBE: “Op Eurosonic lopen veel vertegenwoordigers rond van buitenlandse festivals waar we in de toekomst heel graag willen gaan spelen. We grijpen de kansen die we dit jaar krijgen met beide handen aan om ons in de kijker te spelen bij zowel de Nederlandse als buitenlandse festivals.” Van knetterhard repeteren is het achttal niet vies en na de laatste slopende clubtour is Broken Brass Ensemble hoorbaar een hechte liveband geworden. Met zes optredens tijdens ESNS gaan de zeven koperblazers en drummer de uitdaging aan om jouw voetjes van de vloer te krijgen. En daar is geen ontkomen aan.
 
Het is niet ongebruikelijk dat Cosmic U haar publiek verdwaasd achterlaat. De post-rock formatie speelt ingetogen, euforisch maar altijd meeslepend. Een spannende combinatie voor op een festival. Het kwartet, sinds kort aangevuld met percussioniste Michelle, bracht vorig jaar maart het debuutalbum Constructed Land uit, maar is nu alweer druk bezig met een waardige opvolger. De verwekking van de tweede plaat zal in mei plaatsvinden in een Frans kasteel, samen met producer Chris Mulder (Daily Bread). 

Ondanks de voortrazende trein waar Cosmic U in zit, laat de band zich niet leiden door bepaalde regels of verwachtingen. Zangeres Hiltje Andringa: “Grootse verwachtingen hebben we niet van de drie shows die op onze ESNS-planning staan. We verwachten vooral dat we een onwijs leuke tijd gaan hebben en veel bijzondere mensen gaan ontmoeten!”

Vorig jaar stond de band al op Eurosonic, Into The Great Wide Open en Incubate, maar hadden ze nog geen muziek uitgebracht. Met de EP Marrakech en een hele hoop nieuwe ervaringen op zak hoopte het vijftal dit jaar op een herkansing tijdens het Groningse muziekfestijn. Die krijgen ze, met maar liefst vijf shows, waarvan een op Noorderslag. Vorige week was de band nog te zien tijdens De Wereld Draait Door, iets wat veel extra publiek zal trekken naar de shows op ESNS. “We willen een strakke presentatie neerzetten”, vertelt zangeres Rosan Rozema. “We hebben niks spectaculairs in gedachten, we willen puur laten zien wat we allemaal te bieden hebben.”
 
Door middel van een kroegentocht langs de Leeuwardse kroegen lanceerde de folk-bluesband DIFF afgelopen jaar zijn EP Welcome To Diff’s. Een tikkeltje apart, maar het geeft wel aan dat het zestal zin heeft in een goed feestje. Dat was ook te merken op Welcome To The Village en het Freeze. Het festijn is voor DIFF pas net begonnen en het is de bedoeling dat 2014 garant staat voor een grote doorbraak. De drie shows tijdens Eurosonic zijn daar een mooie kans voor. Frontman Diff Rouw: “We willen komend festivalseizoen echt gaan knallen. We gaan dus tijdens Eurosonic vooral proberen programmeurs van festivals enthousiast te krijgen.”
 
Dat dreampopband Sväva viermaal present is tijdens Eurosonic/Noorderslag zal voor velen geen ijskoude verrassing zijn. De show tijdens Freeze werd door 3VOOR12/Friesland verkozen tot beste optreden van het festival en het vijftal wist tijdens Explore The North ons noorderland flink te betoveren. Onlangs bracht de band de eerste single Heather uit, een voorproefje van het toekomstige debuutalbum dat dit najaar uitkomt. De release van Heather is deel van de bedachtzame voorbereiding op ESNS. Zangeres Bente Hout: “We zorgen ervoor dat na Eurosonic/Noorderslag representatief materiaal van ons te vinden is als mensen ons gaan opzoeken. Waar we op hopen en naar streven is dat we meer shows binnenslepen en nieuwe contacten leggen. Ja, wat dat betreft denk ik dat ESNS het begin is van een veelbelovend en productief jaar voor Sväva.”
 
Mag je Thomas Azier eigenlijk nog wel een Friese act noemen? Jazeker. Want hoewel hij al een aantal jaar in Berlijn woont, zijn roots liggen nog altijd in Friesland. 2014 moet hét jaar worden voor Azier. Debuutalbum Hylas komt op 10 maart uit en op ESNS zal hij een voorproefje geven. Zichzelf bewijzen hoeft Thomas Azier al lang niet meer. Veel indruk maakte hij tijdens de eerste editie van Best Kept Secret en op Eurosonic én Noorderslag zal hij ongetwijfeld hetzelfde doen.

3FM Serious Talent, 3VOOR12 Hollandse Nieuwe, Radio 2 talent, 23 Popronde shows en een finaleplaats in de Grote Prijs van 2012: popband When We Are Wild is klaar voor een ragfijn optreden tijdens Noorderslag. Stichter, gitarist en zanger Hille Stellingwerf: “Zolang we relaxed zijn, komt het helemaal goed zaterdag.” Na de release van debuutsingle ‘Scuse Me hebben de vijf dromers al aardig wat gezien van Nederland, haar podia en de binnenzijde van de radiostations. Een debuutalbum kan daarom niet lang meer op zich laten wachten. “Zaterdag staan we op het 3FM Serious Talent Podium in de Oosterpoort en dat schijnt één van de leukste podia van Noorderslag te zijn.”
 
WONDER
Voor een band die amper een jaar geleden van zich liet horen, is een directe plaatsing op Noorderslag vrij indrukwekkend. “Het is een gigantisch grote happening, maar we gaan proberen er zo nuchter mogelijk naar te kijken, zodat we niet al te gespannen raken”, vertelt zangeres Marije de Vries. Het is naast Oerol, Welcome To The Village en Into the Great Wide Open in 2013 een absoluut hoogtepunt voor de dreampopband. Samen met producer en gitarist Patrick Schaafstal is De Vries druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers, waar uiteindelijk zonder haast een debuutplaat uit zal rollen.


---
Geen kaartje weten te bemachtigen voor Eurosonic/Noorderslag? Niet getreurd! Een groot deel van de showcases tijdens Eurosonic zijn gratis te bezoeken. En daar speelt nog veel meer Fries talent. Zo kan je naar de Friese Lente, een productie van de Popfabryk en Friesland Pop, is de Scene-Report van de AvP een aanrader en voor de thuisblijvers organiseert Podium Asteriks Astersonic.