Dope D.O.D. brengt Leeuwarden tot kookpunt

Keiharde intimiteit in Leeuwarder Asteriks

Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Fabian Samidjono ,

Dubstep leek een uitstervende soort, maar Dope D.O.D. houdt zich staande. Niks niet lieve en zoetsappige hiphop zoals Gers en Kendrick, maar keiharde horrorhop, zoals ze het zelf noemen. Natuurlijk is Dope D.O.D. al lang geen onbekende meer: ze speelden in voorprogramma’s van Korn en Limp Bizkit en ook in Frankrijk is de Groningse rapformatie mateloos populair. Nu is dus de vraag: hoe doet zo’n keiharde act het in zo’n intieme setting als in Podium Asteriks?

De heren van Qareen, die onlangs hun eerste EP Lunatic uitbrachten, hadden de eer om het publiek op te warmen. Het ook uit Groningen afkomstige Qareen windt er geen doekjes om: een rauwe sound gevuld met een diepe bas en keiharde beats.

Als de spieren al een beetje los zijn is het de beurt aan Dope D.O.D. Een voor een komen de heren het podium op. Als eerste Jay Reaper die de set opent: hij wordt bijgesprongen door Dopey Rotten die opkomt met een hockeymasker en als laatste is daar Skits Vicious. De toon is gezet en hoe!

Vanaf minuut 1 weten ze het publiek op te zwepen, het trio vult elkaar perfect aan en de gruwelijke en psychedelische visuals achter hen completeren het plaatje. ’Kan Leeuwarden een beetje los gaan?', vraagt Skits Vicious- op het podium rondlopend in een Cambuurshirt- aan het publiek. Een Groninger rapper in een Cambuurshirt aan de vooravond van de Friese voetbalderby, Dope D.O.D. weet op alle vlakken te scoren.

Speciaal voor de dames

'This one is for the ladies in the house!’ Het trio is niet erg consequent in hun aankondigingen. Dan iets in het Engels, het volgende zinnetje weer in het Nederlands. Maar of dat er echt toe doet? Niet echt! De interactie met het publiek werkt goed. The Butterfly wordt ingezet speciaal voor de dames, dan een momentje om een beetje lucht te happen, waarna Dope D.O.D. de zaal nog een keer tot het kookpunt brengt bij What Happened.

Grotere zalen gewend

Ondanks dat ze in het buitenland veel grotere zalen zijn gewend, weten ze een keiharde show neer te zetten. En ach ja, ook al hadden de heren hun nummers in het Chinees aangekondigd, los gaat het publiek toch wel.

---
Wat: Dope D.O.D., Qareen
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 24 januari 2014
Opkomst: Uitverkocht