Solide Daryll-Ann kent ontspannen terugkeer in Podium Asteriks

Hoog niveau bij eerste optreden na negen jaar

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Marcel Poelstra ,

Na een afwezigheid van ruim negen jaar kwam eind vorig jaar het verlossende woord: Daryll-Ann keert terug. De problemen binnen de band zijn opgelost en de aankondiging van een tournee stemt de liefhebber van de legendarische Nederlandse band tevreden. In dezelfde stad waar Jelle Paulusma en Anne Soldaat afgelopen zomer voor het eerst in lange tijd het podium deelden, vindt de terugkeer van Daryll-Ann plaats. Podium Asteriks is stijf uitverkocht voor de eerste try-out show van het vijftal.

De opheffing van Daryll-Ann komt in mei 2004 als een onaangename verrassing voor het Nederlandse popklimaat. Reden is de interne rolverdeling binnen de band, die een negatieve invloed zou hebben op de toekomst van de band. Waar negen jaar geleden het doek definitief leek te vallen in het toenmalige Theater Romein (nu Poppodium Romein), is Leeuwarden ditmaal toepasselijk genoeg de gastheer voor een reünie in originele bezetting. De gebroeders Jelle en Coen Paulusma, Anne Soldaat, Jeroen Vos en Jeroen Kleijn hebben de interne problemen opgelost en beginnen aan een bescheiden clubtournee, met voorafgaand een aantal try-out shows.

De keuze om de terugkeer van Daryll-Ann te laten plaatsvinden in Podium Asteriks, is goed uit te leggen. Op het door Asteriks georganiseerde festival Welcome to The Village werd namelijk al het eerste zaadje gepland voor een Daryll-Ann reünie. Frontmannen Jelle Paulusma en Anne Soldaat deelden het podium tijdens een eerbetoon aan nog zo’n legendarische indieband: The Serenes. Het podium in de Blokhuispoort uitkiezen voor de terugkeer is dan ook een mooi gebaar en dus mag Podium Asteriks de gastheer zijn van een uitverkochte try-out show.
 
“Waar waren jullie al die tijd?”, vraagt Jelle Paulusma aan de volgelopen zaal. De terugkeer van Daryll-Ann is met A Proper Line en I Could Never Love You net twee nummers jong. Net als de band zelf is ook het publiek door de jaren heen verouderd. Op een paar “nieuwe” bezoekers na, is Asteriks gevuld met een grote hoeveelheid trouwe liefhebbers. Ook Daryll-Ann lijkt niet te ontkomen aan het rumoer in de kleine zaal maar de voorste rijen lijken er weinig moeite mee te hebben. Alle ogen zijn gericht op de vijf muzikanten die elkaar na jaren van afwezigheid weer hebben gevonden.
 

Voorzichtig verschijnt er een glimlach op het gezicht van Jelle Paulusma, gevolgd door een goedkeurende knik naar broer Coen. Vlak naast hem is de stemming net even wat anders. Lichte irritaties spelen op bij Soldaat vanwege het tegenvallende geluid op het podium. Een gegeven wat overigens zijn invloed heeft op het eerste half uur. Daryll-Ann komt wat stroef uit de startblokken maar lijkt de problemen al te zijn ontstegen bij het inzetten van All By Myself. Opvolger Desmond Don’t Go zorgt voor een definitief keerpunt in het optreden. De vijf mannen schroeven het niveau flink omhoog, om dat de rest van de avond gemakkelijk vol te blijven houden.

Weliswaar ligt het niveau hoog, toch lijkt Daryll-Ann nog niet op zijn volledige kunnen te spelen. Erg is dat echter zeker niet. Het neemt juist de druk van het optreden weg en zorgt voor een ontspannen sfeer in de zaal én op het podium. Bijna zou je denken dat de heren al die jaren stiekem in de oefenruimte hebben doorgespeeld. De kenmerkende zang van de gebroeders Paulusma en Soldaat, afgewisseld met de sterke solo’s van laatstgenoemde, vormen een uiterst solide en strak geheel. Een goed voorbeeld hiervan is de uitvoering van Trip the Stairs, afkomstig van het in 1999 uitgebrachte Happy Traum. Een van de zes studioalbums van waaruit Daryll-Ann kan kiezen. 
 
De band lijkt overigens de intentie te hebben om het gehele repertoire ten gehore te brengen, gezien de lengte van het optreden. Bijna twee en een half uur lang staat het vijftal op het Leeuwarder podium, met verzoeknummer The Doctor And I als extra hoogtepunt.“We gaan nog even repeteren”, met een grijns introduceert Jelle Paulusma de toegift.“Als je alvast weg wilt, dan mag dat.” Een gegeven waar maar heel weinig mensen gehoor aan geven. De toonaangevende indieband kent zijn langverwachte terugkeer in de Nederlandse popscene. Maar eigenlijk speelt Daryll-Ann alsof het nooit écht is weggeweest. 
 
---
Gezien: Daryll-Ann
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 3 januari 2014 

Opkomst: Uitverkocht