Sklero en Sväva oogsten waardering bij Groninger publiek

Geslaagde ontmoeting tussen Leeuwarder Popacademie en poptempel Vera

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Anna Span | Zes&Twintig Fotografie ,

De Academie voor Popcultuur bestaat tien jaar. Afgelopen najaar is daar in thuisstad Leeuwarden al een flesje op opengetrokken. Maar omdat een tienjarige verjaardag in deze tijd van culturele kaalslag niet voor elke instantie is weggelegd, is het niet meer dan terecht hier nogmaals bij stil te staan. Waar kun je dat beter doen dan in Groningen, tijdens Eurosonic? Poptempel Vera pakte de handschoen op en organiseerde samen met de Academie een feestelijke avond met twee AvP-bands: Sklero en Sväva. Naderhand verzorgde garagerock duo BlackboxRed een DJ-set.

In een redelijk gevulde grote zaal mag Sklero, een van de vele exponenten van de Popacademie, het spits afbijten. Het zevenkoppige gezelschap is goed op elkaar ingespeeld en produceert een vol geluid. Hoewel de band bezig is met een EP en er nog geen plaatmateriaal uit is, klinken de nummers zeer vertrouwd en herkenbaar. Dat klopt natuurlijk ook, voor diegene die Sklero de afgelopen tijd vaker heeft gezien, want aan een sterke live-reputatie wordt hard gewerkt.

Het stemgeluid van zangeres Hiltje Andringa wordt tot volwaardig muziekinstrument verheven (zowel in de solo vocalen als in samenzang met zanger/gitarist Edward van der Velde). Hiltje mag daarom ook gerust een van de blikvangers van Sklero genoemd worden. Vol passie gaat zij op in de muziek. Iets wat overigens van de gehele band gezegd kan worden.

Met hun ritmische indiepop, geschoeid op de leest van de jaren zeventig, blijft Sklero boeien tot het laatste nummer. De band oogst veel waardering bij het Groninger publiek. Het succesvolle optreden in Vera blijkt tevens de laatste show met bassist Bonne van der Wal en gitarist Jelmer Haringsma te zijn. Zij zullen zich voortaan richten op hun andere muzikale activiteiten.

Vervolgens verplaatst het publiek zich naar de roemruchte Vera Kelderbar. Deze is meestal gevuld met punk- of garagerock bands. Vandaar ook dat het in eerste instantie een ondankbare taak lijkt voor het Leeuwarder dreampop quintet Sväva om hier te spelen. Het geluid van Sväva is verre van hard en de liedjes laten zich omschrijven als luisterliedjes. Een optreden zonder hindernissen blijkt het niet te worden: de Kelderbar is snikheet, stampvol en natuurlijk brengt dit het nodige rumoer met zich mee. Sväva laat zich hierdoor niet intimideren en trekt af en toe de registers even flink open om zodoende de aandacht weer op te eisen.


De interactie met het publiek blijkt nog steeds niet het sterkste punt van Sväva, maar wie zal daar om malen wanneer je met zulke mooie songs en een goede zangeres als Bente Hout op de proppen komt. Na ruim een half uur sluit Sväva af met hun huidige single, Heather, de voorbode van een aanstaande EP. Sväva blijft fier overeind in de Vera Kelderbar en dit wordt gewaardeerd door het publiek.

De avond eindigt met een DJ-set van BlackboxRed. De band heeft er net een succesvol optreden op Noorderslag op zitten en viert dit maar al te graag in Vera met de overgebleven bezoekers. Met veel plezier zetten Eva van Netten en Stefan Woudstra platen op uit hun eigen platenkast. Denk bijvoorbeeld aan nummers van Nirvana, of een nummer als Bad Boys van M.I.A. Natuurlijk kun je bij Blackbox Red ook veel obscuur materiaal verwachten. Hierna is de koek echt op en kan de Academie voor Popcultuur terugzien op wederom een geslaagd feestje. Op naar het volgende lustrum!

---

Gezien: Sklero + Sväva, DJ-set BlackboxRed
Waar: Vera Club for the International Pop Underground, Groningen
Wanneer: zaterdag 18 januari 2014