#JBF14: Volle bak bij Sunday Kids

Rechttoe rechtaan muziek in afgeladen Asteriks

Tekst: Marije Heida | Foto's: Tiffany Peters ,

Sunday Kids bestaat uit een viertal Noordelingen wonend te Amsterdam met een voorliefde voor country, blues en soul uit de zuidelijke staten van Amerika. Schijnbaar maakt deze samenstelling dat de sound en bezieling van de band steeds meer waardering krijgt in binnen- en buitenland. Voor de tweede maal dit jaar speelt Sunday Kids voor een goed vertegenwoordigd Asteriks publiek. Toen was het januari en koud, vandaag is het warm en zweten geblazen.

DE ACT:

Sunday Kids timmert sinds 2012 aan een – voor Nederlandse begrippen – onbekende weg. Niet veel bands kiezen voor het spelen van rauwe blues of beheersen de kunst om roots rock te spelen. Bij Sunday Kids zit het er wel in, mede dankzij het rauwe stemgeluid van zanger Folkert. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de opvolger van het debuut album Twang Wolf Sessions. De titel van het album is een eerbetoon aan de opnamestudio Twang Wolf Recording Studio waar de mannen groot fan van zijn. Ook het volgende album nemen ze op in de studio te Nieuwe Pekela.

HET NUMMER:

Op de dag van 'de minuut' in De Wereld Draait Door lanceerde de band de nieuwe single Along the Way (9 mei 2014). Met dit nummer stampen ze vanavond door richting het einde van de set. Op het moment dat Along the Way ingezet wordt lijkt er een kleine vonk over te slaan tussen band en publiek.

HET MOMENT:

Tijdens Along the Way lijkt gitarist Sjoerd heel even de weg kwijt te zijn bij de eerste solo. Hij herpakt zich zoals een ervaren muzikant dat kan, en werkt rustig verder naar de tweede solo in het nummer.

OOK OPMERKELIJK:

Drummer Jan Mars doet iets wat weinig drummers kunnen. Hij zingt op veel nummers mee maar speelt daarnaast ook nog mondharmonica tijdens het drummen. Het drummen beperkt zich op dat moment wel tot het voetenwerk, maar is toch verrassend om te zien.

HET PUBLIEK:

Het is volle bak in de bak! Podium Asteriks is afgeladen met zwetende mannen met baarden en vrouwen in vrolijke jurkjes inclusief pettycoats. Zeker 95% van de aanwezigen is verfraaid met tatoeages. De temperatuur stijgt in de ruimte en zeker de mannen op het podium verliezen liters vocht tijdens het spelen. Beneden voor de ingang van het trappenhuis staan mensen in de rij om toegelaten te worden. Een streng deurbeleid steekt daar – helaas, maar terecht – een stokje voor.

HET OORDEEL:

De muziek van Sunday Kids wordt niet met hysterie ontvangen, maar het publiek staat  geamuseerd te kijken en te luisteren. De laatste twee nummers zorgen voor wat meer respons uit het publiek. Sunday Kids vertolkt met volle overtuiging hun muziek. Het is rechttoe rechtaan en er is weinig gepolijst, wat past bij het genre.