#JBF14: Sunday Kids: thuis in Leeuwarden #JBF14: Sunday Kids: thuis in Leeuwarden

“We maken muziek die uit het hart wordt gespeeld, ongepolijst, en zonder opsmuk”

, Theo van der Veer

#JBF14: Sunday Kids: thuis in Leeuwarden

“We maken muziek die uit het hart wordt gespeeld, ongepolijst, en zonder opsmuk”

Theo van der Veer ,

Aanstaande zaterdag staat de Amsterdamse band Sunday Kids op het Jailbreak Festival in de Blokhuispoort. Daarmee is de band, die voor de helft bestaat uit geboren Friezen (Folkert Lodewijks en Sjoerd Dijkstra) een van de blikvangers van de tweede festivaldag. Reden voor 3VOOR12/Friesland om in aanloop naar Jailbreak te spreken met Lodewijks en Jan Mars van de Sunday Kids.

Sunday Kids zijn Folkert Lodewijks op zang en bas, gitaristen Sjoerd Dijkstra en Sander Meulemans en Jan Mars op drums. De heren hebben, met of zonder elkaar, al in aardig wat bands gespeeld: Vox von Braun, Them Holy Rollers, Spendex Devils, om er maar een paar te noemen. Eenmaal gesetteld in Amsterdam ontstaat de huidige bezetting en zijn de Sunday Kids geboren.

Over hun invloeden zijn de heren duidelijk. Jan: “We putten uit een hoop muziek maar hebben een gedeelde voorliefde voor Amerikaanse roots; country, blues, soul uit de ‘Southern States’. Muziek die uit het hart wordt gespeeld, ongepolijst, en zonder opsmuk.” aldus Jan Mars. “Dat is ook altijd onze basis,” vult Folkert hem aan. “Voorbeelden zijn ook artiesten die deze genres weer op hun kop hebben gezet, zoals de Velvet Underground, Captain Beefheart en de White Stripes.”

Folkert: “Het is heerlijk om veel muziek te kunnen maken, en te spelen voor mensen die je muziek nog niet kennen. Met name de Engelse tour was voor ons daarom spannend. We speelden als compleet onbekende band in verschillende pubs en clubs. Hoeveel mensen er ook op je afkomen, je moet ze één voor één zien te overtuigen. Dat is volgens mij goed gelukt.” Jan: “Daarnaast was het fantastisch om in The Barfly te spelen in Camden, die plek heeft een vergelijkbare vibe en historie als Paradiso. Om deze tour heen hebben we veel in Nederland gespeeld. De Wereld Draait Door was daarbij een mooie manier om wat meer belangstelling te krijgen.” Folkert: “De Popronde, daar kijken we echt enorm naar uit. Het liefst spelen we alle data. Voor ons staat dit jaar volledig in het teken van spelen en publiek opbouwen, de Popronde is daarvoor echt ideaal.”

Binnenkort gaan de Sunday Kids bezig met een nieuw album. “De vorige plaat was meer roots georiënteerd en is in een andere bezetting tot stand gekomen”, vertelt Folkert. “Dit is de eerste plaat die we in deze bezetting maken, en ik denk dat de plaat een stuk eigenzinniger zal klinken dan de eerste. Ook dit album nemen we weer op bij Twang Wolf Studio in Nieuwe Pekela. Hans Hannemann is echt een geweldige producer die ons hard laat werken en muzikaal aanvult.” Jan: “Daarnaast is Twang Wolf een volledig analoge studio. Het is heerlijk om met tape te werken. Onze muziek heeft die warmte, dat gevoel, echt nodig. Hopelijk hoor je dat terug.”

Komende zaterdag staan Sunday Kids op het Jailbreak Festival in Leeuwarden. Kennen de heren het het festival? Jan: “Jailbreak is misschien wel het leukste rock ’n roll festival van het hoge noorden. De Blokhuispoort vinden we allemaal een gave plek om te spelen. Die plek past ons goed.” Folkert, lachend: “Haha, ja… ons ‘Folsom Prison’ momentje! (Johnny Cash trad tweemaal op in Folsom Prison en nam er het album ‘At Folsom Prison’ op). Daarnaast is altijd leuk om weer in Friesland te spelen, Sjoerd en ik zijn er opgegroeid en we voelen veel steun en enthousiasme voor wat we doen. De sfeer is altijd super daar.”

Het gaat nu erg goed met de Sunday Kids. Maar wat kunnen we op korte termijn nog meer van de band verwachten? “In juli en augustus duiken we de studio in en vanaf september zullen we weer veel gaan spelen waaronder de Popronde. We gaan waarschijnlijk ook weer terug naar Engeland om een paar shows te doen, zowel in Liverpool als in London willen ze ons graag weer terug zien”, aldus Folkert. Jan: “In januari 2015 moet ons tweede album uit gaan komen. Het liefst spelen we daarna op de grote internationale showcase festivals, zoals bijvoorbeeld Eurosonic/Noorderslag en The Great Escape. Vanaf dan is het spelen, spelen, spelen!”

---
Sunday Kids speelt komende zaterdag in de Blokhuispoort in Leeuwarden tijdens de tweede editie van Jailbreak Festival. De band speelt om 22.00 uur in de zaal van Podium Asteriks.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland