#JBF14: Herder blaast Asteriks omver

Bier, zweet en harde muziek

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Tiffany Peters ,

Lage donkere sludge/stoner/doom is wat Herder te bieden heeft. Ondanks de kou buiten is het binnen behoorlijk warm. De band uit Zwaagwesteinde heeft duidelijke plannen voor deze avond, de boel moet kapot. Er wordt gesprongen op monitoren en er wordt gestuiterd over het podium. Het motto van de band is wederom: ‘Herder is Harder’.

HET CONCERT:

Herder, Jailbreak Festival, Podium Asteriks, zaterdag 14 juni 2014

DE ACT:

Als Friese band mochten ze toch al op veel mooie plaatsen spelen. Als afsluiter van Jailbreak op zaterdag zijn ze daarom ook meer dan geschikt. De omschrijving in het boekje licht al een tipje van de sluier, maar een zin als: ‘Herder. Kan wel eens het laatste zijn wat je ooit hoort’, is toch wel de beste omschrijving die je kunt geven aan deze band.

HET NUMMER:

Eigenlijk speelt Herder de hele set ontzettend goed en de echte fans staan dan ook fanatiek te headbangen en mee te brullen. Sons Of Thunder met aansluitend Wasted is een waardige afsluiter van een energiek optreden. Ze weten het publiek nog even op te zwepen en er komt voor een laatste keer nog wat beweging in de massa vooraan.

HET MOMENT:

Een bijzonder moment is wanneer de zanger vertelt over hoe hij vroeger naar optredens van Spirit 84 ging. Vandaag heeft hij maar liefst drie oud-bandleden gespot, waarvan er één vooraan staat bij de show.

OOK OPMERKELIJK:

De middelvingers worden rijkelijk uitgedeeld door de vocalist en dat brengt enthousiasme in het publiek. De rode flitslichten en de lage bastonen lijken het publiek te hypnotiseren. Door de energie die de band uitstraalt weet Herder te boeien vanaf het begin tot het eind.

HET PUBLIEK:

Er staan gedurende de show voornamelijk meiden en fotografen vooraan. Het mannelijke publiek laat het wat afweten en dat valt op. De band probeert er nog wat energie in te gooien om het publiek wat meer in beweging te krijgen, maar het lukt niet echt. Hoewel de band behoorlijk staat te zweten en ook laat weten hoe ontzettend warm ze het vinden, staan de mannen geen seconde stil. Het publiek blijft rustig, maar moedigt zeker aan.

HET OORDEEL:

Het is super warm en iedereen staat te zweten, misschien ook de aanleiding van het redelijk rustige publiek. De band zelf is zeer beweeglijk, enthousiast en straalt veel agressiviteit uit. Misschien is het Jailbreak volk niet helemaal het geschikte publiek voor Herder, maar voor de fans hebben ze een mooie show neergezet.